Ciasto Zapleśniak z papierówkami



Ze względu na to, że zostało mi trochę papierówek chciałam je wykorzystać do jakiegoś ciasta. Mój mąż fan placków z jabłkami zażyczył sobie taki :)) Ja tez bardzo go lubię i robić i jeść he he. W wersji oryginalnej jedna warstwa ciasta ma być z kakao, ale ja o nim zapomniałam. Nic się nie stało, bo i tak wyszedł pyszny :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakako
  • 1 kg. jabłek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • kisiel

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia i margarynę, zsiekać nożem, dodać masę z zółtek, śmietanę i zagnieść ciasto. Ja ciasto dziele na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną część ( u mnie zawsze największa) wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i podziurkować ciasto widelcem. Pozostałe 2 ciasta wkładam na chwile do lodówki.  Na ciasto wyłożyć jabłka starte na grubych oczkach ( jabłka odcisnąć, żeby nie miały za dużo soku), posypać cynamonem.Na jabłka zetrzeć na tarce (grubych oczkach) ciasto kakaowe ( u mnie białe). Ubić piane z białek do której dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i ja dodaję kisiel ( obojętnie jaki, teraz dałam żurawinowy). Ubitą piane wykładamy na ciasto. Na piane ścieramy na tarce ostatnie ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Smacznego :))






12 komentarzy:

  1. Jeszcze troszkę jest :)) Zapraszam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    P.S. Warto wyłączyć weryfikację obrazkową :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto nie jest takie fajne jest trudne i ciasto nie chce sie tarkowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla kogo, dla jednych łatwe, dla drugich trudne. Ja z tarkowaniem nie miałam kłopotu, kwestia wprawy.

      Usuń
  4. ciasto musi stac w zamrażalce wtedy jest twarde i łatwo się tarkuje bo w lodówce to ciasto robisię ciapowate jak się trze narazie idzie mi dobrze ja robie w tortownicy też mi się wydaje że fajnie

    OdpowiedzUsuń
  5. mam 12 lat i zrobiłam ciasto sama bez pomocy łatwe

    OdpowiedzUsuń
  6. izomorfia3
    Mam w sadzie papierówki-chcę zrobić to ciasto,bo wygląda zachęcająco-mam 2 pytania :)
    1.Jaki rozmiar blaszki?
    2.Kisiel-ile gram ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger