Ciasto Zapleśniak z papierówkami
Ze względu na to, że zostało mi trochę papierówek chciałam je wykorzystać do jakiegoś ciasta. Mój mąż fan placków z jabłkami zażyczył sobie taki :)) Ja tez bardzo go lubię i robić i jeść he he. W wersji oryginalnej jedna warstwa ciasta ma być z kakao, ale ja o nim zapomniałam. Nic się nie stało, bo i tak wyszedł pyszny :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jaj
- 1 margaryna
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakako
- 1 kg. jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- kisiel
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia i margarynę, zsiekać nożem, dodać masę z zółtek, śmietanę i zagnieść ciasto. Ja ciasto dziele na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną część ( u mnie zawsze największa) wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i podziurkować ciasto widelcem. Pozostałe 2 ciasta wkładam na chwile do lodówki. Na ciasto wyłożyć jabłka starte na grubych oczkach ( jabłka odcisnąć, żeby nie miały za dużo soku), posypać cynamonem.Na jabłka zetrzeć na tarce (grubych oczkach) ciasto kakaowe ( u mnie białe). Ubić piane z białek do której dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i ja dodaję kisiel ( obojętnie jaki, teraz dałam żurawinowy). Ubitą piane wykładamy na ciasto. Na piane ścieramy na tarce ostatnie ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Smacznego :))
mam ochote na kawalek! *.*
OdpowiedzUsuńJeszcze troszkę jest :)) Zapraszam :)))
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńPatrząc na te cudne zdjęcia zrobiłam się głodna i przypomniał mi się smak dzieciństwa!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
P.S. Warto wyłączyć weryfikację obrazkową :-)
Uwielbiam ciasta z jabłkami!
OdpowiedzUsuńciasto nie jest takie fajne jest trudne i ciasto nie chce sie tarkowac
OdpowiedzUsuńJak dla kogo, dla jednych łatwe, dla drugich trudne. Ja z tarkowaniem nie miałam kłopotu, kwestia wprawy.
Usuńciasto musi stac w zamrażalce wtedy jest twarde i łatwo się tarkuje bo w lodówce to ciasto robisię ciapowate jak się trze narazie idzie mi dobrze ja robie w tortownicy też mi się wydaje że fajnie
OdpowiedzUsuńmam 12 lat i zrobiłam ciasto sama bez pomocy łatwe
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńizomorfia3
OdpowiedzUsuńMam w sadzie papierówki-chcę zrobić to ciasto,bo wygląda zachęcająco-mam 2 pytania :)
1.Jaki rozmiar blaszki?
2.Kisiel-ile gram ?
Blaszka 33x23, a kisiel 1 sztuka :)
Usuń