Jagodzianki :)
No i zrobiłam, moje pierwsze jagodzianki :) Troszkę się namęczyłam, ale warto było :) Przepis dostałam od znajomej, która robi je jak tylko ma jagody i jest już wprawiona, ale ja też będę hehehehe :)))) U mnie z borówka amerykańską :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka c. pudru
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 125 g masła
- około 40 dkg. jagód
- c. puder do posypania
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać.Wymieszać z
łyżką lub dwoma mąki i cukru , zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W
tym czasie żółtka utrzeć z resztą cukru ( białka zostawić do posmarowania jagodzianek), połączyć z zaczynem oraz resztą
mąki, dodać cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, na końcu dodać
rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło.Jeśli ciasto okazało by się za rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki ( ma być konsystencji ciasta na pierogi). Odstawić na 30 minut do
wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie
krążki, które delikatnie spłaszczyć. Na środku każdego z nich ułożyć umyte jagody (można je posypać dodatkowo cukrem lub cukrem pudrem).
Zlepić bułeczki, posmarować pozostawionymi białkami i piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku
przez ok. 25 - 30 minut. Podawać posypane cukrem pudrem, lub polukrowane. :)
Śliczne! Ja ostatnio próbowałam zrobić bułeczki nadziane dżemem, ale coś mi nie wyszły :)
OdpowiedzUsuńMnie nawet, ale każda inna hehe :)
Usuńto jeden z najpyszniejszych smaków lata
OdpowiedzUsuńJagodzianki nieodłącznie kojarzą mi się z plażowaniem! :) chyba dlatego że zawsze ludzie zaopatrują się w nie i w paluchy z makiem na potęgę gdy idą się opalać ;)
OdpowiedzUsuń