Leczo z kiełbaską
Leczo potrawa rodem z Węgier, która znakomicie przyjęła się i u nas. Potrawę tą można podawać jako danie główne z dodatkiem kiełbasy lub jako dodatek do makaronów i ryżu w odsłonie warzywnej. Taki tani szybki i bardzo smaczny obiad :)
Składniki dla 3 osób:
- kiełbasa
- cukinia średnia
- papryka duża
- 3 pomidory
- 3 marchewki
- cebula
- sól, pieprz
Cebulkę i kiełbasę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju. Do garnka wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cukinię, dolać trochę wody i dusić do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie. Następnie dodać podsmażoną cebulę i kiełbasę. Na końcu pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem, można dodać troszkę magi.
Robię podobne, tylko bez pomidorków.
OdpowiedzUsuńLeżajsk pozdrawia Rzeszów :)
Również pozdrawiam serdecznie Leżajsk :))
OdpowiedzUsuń