Pyszne ciasto z nutą kawy
Dzień dobry :-) W końcu upały trochę zelżyły i można zrobić jakieś dobre ciacho do kawy. U mnie tym razem takie lżejsze z nutą kawy i ekspandowaną pszenicą. Ja do warstwy kawowej dałam pięć łyżek kawy ze względu na to, że ciasto jadły też dzieci, ale jak lubicie mocny smak kawy, to naparu możecie oczywiście dać więcej. Ciasto jest proste w przygotowaniu i dość szybkie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka: 25x25 cm
Składniki ciasto:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka M
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki drobnego cukru
Warstwa kawowa:
- 5-6 łyżek naparu kawy u mnie Caprissimo Fragrante
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- ekspandowana pszenica
Warstwa śmietanowa:
- 125 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- biszkopty okrągłe
- kakao
- napar kawy do nasączenia biszkoptów
Ciasto:
1. Całe jajka ubić na najwyższych obrotach miksera na puszystą, jasną masę (jajka powinny potroić swoją objętość).
2. Do ubitych dodać cukier i ciągle ubijać. Obie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
3. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i stopniowo dodawać mąki mieszając tylko do połączenia się składników.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Ostudzić
Masa kawowa:
1. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
2. Przygotować napar kawy, albo w ekspresie, albo kawę zalać wrzątkiem. Ja napar przygotowałam w ekspresie z 3 łyżeczek kawy. Ostudzić.
3. Jak kawa się wystudzi, to najpierw napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić żeby przestygła.
4. Śmietankę 30% ubić, dodać napar kawy i rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę. Połączyć za pomocą miksera. Na końcu dodajemy ekspandowane ziarna pszenicy. Wymieszać.
Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto i wkładamy na chwilę do lodówki.
Warstwa śmietanowa:
1.Jak warstwa nam zastygnie, to możemy zacząć przygotowywać warstwę śmietanową.
2. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody. Jak napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę 30% ubić, do ubitej dodać cukier puder i serek mascarpone, oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia się składników.
3. Masę wyłożyć na warstwę kawową. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przed podaniem biszkopty nasączyć kawą, ułożyć na cieście i oprószyć kakao. Smacznego :-)
pychotka!
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulibionych ciast:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z nutą kawy :)
OdpowiedzUsuń