Chleb Baltonowski - gotowa mieszanka do wypieku chleba Polskie Młyny
Chleb możemy przygotować w automacie do chleba lub po prostu ciasto wyrobić robotem bądź ręcznie. Do mieszanki dodajemy drożdże i wodę. To wszystko. Następnie wyrabiamy ciasto, które zostawiamy na 2 minut. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem w której rośnie sobie godzinę. Po tym czasie pieczemy.
Chleb jest na zakwasie żytnim. Znajdziemy w mieszance jeszcze mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, słod pszenny i lecytyny ze słonecznika. Wszystkie składniki pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych.
Chleb wychodzi pyszny i pachnący. Upiekłam go wczoraj wieczorem i syn jak tylko przestygł zjadł dwie kromki z masłem, tak mu nie dawał spokoju zapach. Na pewno te mieszanki zasługują na uwagę. Po upieczeniu chleb będzie smakował jak z piekarni :-)
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJa dorwalam z gellwe i w weekend testować.
OdpowiedzUsuńZaspraszam do mnie.
xxxstokrotkaxx.blogspot.com
Pierwszy raz o chlebie Baltonowskim usłyszałam dopiero dzisiaj. Wygląda naprawdę smakowicie :D
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to i ja bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń