Dieta na trzustkę – lista produktów dozwolonych oraz zakazanych
Prawidłowa i odpowiednio zbilansowana dieta na
trzustkę pomoże zwalczyć dolegliwości związane ze schorzeniami trzustki. Jakie
produkty powinny znaleźć się w jadłospisie? Czego należy unikać? Przeczytajcie.
Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna przy chorobach trzustki?
Dieta jest naturalnym sposobem leczenia schorzeń
trzustki. Odpowiednio skomponowany jadłospis odciąża narząd oraz usprawnia jego
funkcje czynnościowe.
Decydując się na specjalistyczną dietę, przede
wszystkim możemy spodziewać się ustąpienia bólów brzucha, ale także
profilaktycznie zapobiegamy niedoborom i nagłej utracie masy ciała.
Do diety trzustkowej możemy dołączyć naturalne zioła. Przy regularnym stosowaniu pobudzą one
wydzielanie soków trawiennych, zadziałają przeciwzapalnie, a także pomogą w
regeneracji trzustki od środka. Do ziół na trzustkę należą: mniszek lekarski,
pokrzywa zwyczajna, szałwia lekarska, szyszki chmielu, czarnuszka siewna,
bylica piołun, moringa olejodajna, glistnik jaskółcze ziele.
Zanim przejdziemy do przedstawienia zasad diety
trzustkowej, to najpierw skupimy się na chorobach trzustki oraz na ich głównych
przyczynach.
Jakie wyróżniamy choroby trzustki?
Trzustka to narząd, który uczestniczy w trawieniu
białek, tłuszczów i cukrów. Produkuje sok trzustkowy, determinuje powstawanie
dwóch hormonów – insuliny i glukagonu.
Ryzyko rozwoju chorób trzustki zwiększa się, jeżeli
nie dbamy o zbilansowaną dietę, a także w momencie, gdy sięgamy po duże ilości
tłuszczów, spożywamy regularnie alkohol oraz palimy papierosy.
Na choroby trzustki mają również wpływ inne
schorzenia towarzyszące: cukrzyca, kamica żółciowa, mocznica, zaburzenia
lipidowe, zakażenia wirusowe, zakażenia bakteryjne, zaburzenia
autoimmunologiczne.
Wśród chorób trzustki najczęściej wymienia się
ostre zapalenie trzustki oraz przewlekłe zapalenie trzustki.
•
Ostre zapalenie trzustki (OZT) najczęściej wymaga
leczenia szpitalnego, ponieważ doprowadza do uszkodzeń trzustki. Objawia się
silnym bólem występującym w jamie brzusznej, a także nudnościami.
•
Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) może
determinować rozwój cukrzycy i zespołu złego wchłaniania. Objawia się przede
wszystkim silnymi bólami brzucha.
Dieta na trzustkę – zasady
W diecie na trzustkę najważniejsze jest spożywanie
posiłków o regularnych porach. Jadłospis powinien składać się z 4-5 niewielkich
dań, które organizm będzie mógł z łatwością przetrawić. Najlepiej, aby potrawy
były przyrządzane metodami gotowania na parze, gotowania na wodzie oraz bez
dodatku tłuszczu.
Dieta powinna być oparta na dozwolonych produktach,
które nie zaszkodzą trzustce i są lekkostrawne. W kolejnej części artykułu
przedstawimy listę zdrowotnych produktów oraz listę produktów zakazanych.
Produkty na trzustkę
Produkty, które powinny zostać włączone do diety na
trzustkę to:
•
pieczywo jasne (bez ziaren),
•
pieczywo czerstwe,
•
ryże,
•
drobne kasze,
•
drobne makarony,
•
chude mleko i chude przetwory mleczne,
•
chude wędliny, drób, wołowina, cielęcina,
•
chude ryby,
•
gotowane lub przetarte owoce i warzywa, zwłaszcza:
dynia, kabaczek, młoda marchew, seler, pomidory bez skórki,
•
biszkopty, sucharki.
W diecie na trzustkę można również spożywać
niewielkie ilości tłuszczów, takich jak: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy,
masło.
Jeżeli mamy ochotę na słodycze, to sięgajmy po
naturalne dżemy oraz po miód. W przypadku owoców najlepiej, abyśmy obierali je
każdorazowo ze skórek – zmniejszymy wtedy ilości spożywanego błonnika.
W kwestii napojów – powinniśmy unikać klasycznej
kawy. Wybierajmy kawę zbożową, a jeżeli chcemy dodać do nie mleko, to
koniecznie o małej zawartości tłuszczu. Możemy również wypijać: niegazowaną
wodę mineralną, soki owocowe, soki warzywne, herbaty ziołowe, herbaty owocowe.
Do przypraw dozwolonych w diecie trzustkowej
należą: koperek, pietruszka, cynamon, majeranek, wanilia.
Produkty zakazane
Wśród produktów, których powinniśmy unikać, chcąc
zadbać o trzustkę, wymienia się:
•
pełnoziarnisty makaron,
•
brązowy ryż,
•
razowe pieczywo,
•
grube kasze,
•
owoce o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego,
np. śliwki i gruszki, czereśnie, figi, daktyle,
•
tłuste mleko oraz tłuste przetwory mleczne,
•
tłuste mięsa,
•
tłuste ryby,
•
smalec,
•
boczek,
•
margaryny,
•
produkty wędzone,
•
orzechy,
•
czekoladę,
•
tłuste ciasta i ciasto francuskie,
•
warzywa: warzywa strączkowe, warzywa marynowane,
warzywa solone, kapusta, rzodkiewka, papryka, cebula, ogórek.
Tak jak wspomnieliśmy już wyżej, w diecie
trzustkowej powinniśmy unikać kawy, a także: alkoholu, napojów gazowanych, wody
gazowanej, mocnej herbaty, kakao, kefiru pełnotłustego, mleka pełnotłustego.
ciekawy wpis, u mnie takiego problemu nie ma, ale gdybym kogoś słysząła to podrzucę. Ja jadam te produkty ale nie za często, bardzo rzadko
OdpowiedzUsuń