Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej
Dzień dobry :-) Już piątek, a u mnie często w piątki słodka propozycja do zrobienia w weekend. Te ciasteczka zobaczyłam tutaj (klik) i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Uwielbiam wszelakie wypieki z dodatkiem orzechów. Ciasteczka robi się szybko, są bardzo proste w przygotowaniu. Mają tylko jeden minus, za szybko znikają. Na drugi dzień ciasteczek już nie było. Nie muszę Wam pisać zatem, że polecam, bo to że znikają tak szybko mówi samo za siebie :-) Do ciasteczek idealnie pasują wina z Winiarni Zamojskiej, a szczególnie gruszkowe, ale o tym będzie pod przepisem :-) Miłego piątku :-)
Składniki ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 170 g mąki pszennej
- 170 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 50 g orzechów u mnie włoskie (może być więcej)
Dodatkowo:
- 1 jajko
Ciasto:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
2. Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Kruszonka:
Do miski dajemy masło, cukier i mąkę. Zagniatamy wszystko na kruszonkę.
Orzechy drobno siekamy. Można je zmiksować blenderem.
Białko oddzielamy od żółtka. Żółtko dajemy do jednej miseczki, białko do drugiej. To i to roztrzepujemy widelcem.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą musimy rozwałkować na prostokąt tak mniej więcej na około 30 cm x 20 cm. Teraz smarujemy a pomocą pędzelka nasze ciasto rozbełtanym białkiem, drugie później tak samo.
Następnie ciasto posypujemy połową orzechów (po bokach zostawiamy po około 1,5 cm czystego ciasta, żeby ładnie nam się potem zawinęło) i połową kruszonki. Zawijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku i lekko spłaszczamy.
Górę smarujemy za pomocą pędzelka żółtkiem i posypujemy kruszonką. Za pomocą ostrego noża kroimy około 2 cm kawałki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugim ciastem robimy tak samo.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :-)
Teraz słów kilka o Winiarni Zamojskiej :-) Położona jest ona około 20 kilometrów na północ od Zamościa. Dzięki temu, że położona jest w specyficznym ekosystemie Roztocza w Winnicy Zamojskiej uzyskuje się zbiory winogron najlepszej jakości z których produkowane są wina. Winnica Zamojska zrzesza najlepsze lokalne winnice, które wspólnie tworzą unikalną ofertę polskich win regionalnych. W Winiarni są też produkowane wina owocowe o bardzo dobrej jakości. Powstają one w taki sam sposób jak wina gronowe.
Zacznę od wina gruszkowego, które skradło moje kubki smakowe :-) Jest to wino lekkie i orzeźwiające o delikatnym smaku. Wino białe półsłodkie, idealnie pasujące do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów, takich jak pyszne ciasteczka też :-)
Kolejne wino, które dodaję do kolekcji ulubionych to wiśnia :-) Jest to wino czerwone, półsłodkie o bardzo wyrazistym smaku wiśni. Pierwszy raz w winie tak fajnie wyczuwalne są owoce. Mnie to bardzo przypadło do gustu. Wino to jest delikatnie słodkie idealne do domowych ciast i deserów, sałatek z łososiem czy pieczonych mięs. Solo też sprawdzi się naprawdę super :-)
Nietypowym winem okazało się dla mnie wino lodowe. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek. Uzyskaną esencję poddaje się fermentacji na zimno, tak wymrożony moszcz ulega przemianie w ekstraktywne wino lodowe. Efekt finalny to wino o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych. Jest to wino białe, naprawdę ciekawe w smaku. Idealne dla osób lubiących słodkie wina :-)
Zachwycona jestem winem różowym. Pierwszy raz piłam tak dobre wino jeśli chodzi o ten rodzaj. Mamy tutaj połączenie gruszki i czarnej porzeczki. Te oba owoce jak się okazało komponują się ze sobą idealnie. Jest to wino półsłodkie, delikatne i subtelne. Pasuje do ryb, lekkich makaronów, delikatnych pasztetów drobiowych i deserów. Idealne na wieczór z przyjaciółmi lub drugą połówką :-)
Z win owocowych mamy jeszcze słodkie wino z czarnej porzeczki. Intensywne, czerwone o głębokiej barwie. Takie wino pasuje do dziczyzny, gulaszów, deserów czekoladowych. Porzeczki mają też wiele właściwości zdrowotnych :-)
W ofercie znajdziemy jeszcze jedno wino porzeczkowe. Tym razem z czerwonej porzeczki. Wino czerwone o różowej barwie. Lekkie z dobrze zrównoważoną kwasowością. Pasuje ono do cielęciny, grillowanych warzyw i deserów.
Ooo, takie ślimaczki! Super opcja - ja zazwyczaj taką wersję robiłam z gotowego ciasta francuskiego i przekładałam mieszanką cukru z cynamonem lub kakaem. Były przepyszne i robi się je w pół godziny (razem z pieczeniem :D)
OdpowiedzUsuńpochrupałabym takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńZarówno ciasteczka jak i wino z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasteczka❤
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić takie ciasteczka ��
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, też bardzo lubię ciacha z orzechami :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie i zachęcająco 😘
OdpowiedzUsuńJak zawsze smacznie! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńThis is such a great ideas for cookies, thank you for sharing recipe. I like your photos and how you present them.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/11/declare-caviar-perfection-luxury-anti.html
Ciasteczka na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka 🙂. Ciekawe wina.
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuje kiedyś ten przepis ale najpierw muszę równie ciekawą kawkę do niego wymyślić. 😀😀😀
OdpowiedzUsuńPrzepysznie prezentują się te ciasteczka armeńskie :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Pozdrawiam!
Przepyszne ciasteczka, chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńja musze chyba zrobic powtórkę ;)))
OdpowiedzUsuń