Chlebak – obowiązkowy w kuchni!




Kruchy, aromatyczny chleb z samego rana to dobry sposób na rozpoczęcie dnia! Przechowywanie pieczywa powinno być zatem dla nas ważną kwestią. Czy zatem chlebak jest obowiązkowy? A jeśli tak, to czym się kierować przy jego zakupie? Sprawdzamy najważniejsze kwestie dotyczące przechowywania pieczywa.

1. Czy warto przechowywać pieczywo w chlebaku?
2. Zalety chlebaka
3. Rodzaje chlebaków

Czy warto przechowywać pieczywo w chlebaku?

Zanim przejdziemy do omówienia poszczególnych rodzajów chlebaka, warto na początku poruszyć temat samego przechowywania pieczywa. Czy zatem chlebak jest nam w ogóle potrzebny, czy jest to zbędna fanaberia?

Pieczywo towarzyszy nam często przez cały dzień. Większość osób sięga właśnie po nie na śniadanie, a także na kolację. Służy nam ono do kanapek, a także innych potraw. Zapach i smak świeżego pieczywa kojarzy się ponadto z błogim dzieciństwem.

Dzisiaj nie zawsze uda nam się dotrzeć do piekarni z samego rana, aby móc cieszyć się świeżymi bułkami czy chlebem. Dlatego też warto dopilnować sposobu jego przechowywania, aby cieszyć się jego smakiem oraz aromatem.

Wiele osób przechowuje pieczywo w folii. Niestety jest to błąd. W wielu przypadkach nasz chleb zacznie szybciej wysychać i straci na swojej chrupkości. Ponadto zamknięcie go szczelnie w folii powoduje, że na skutek braku powietrza, tworzy się w nim wilgoć, a to już krok od tego, aby rozwinęła się pleśń. Z początku możemy jej nawet nie zauważyć, ponieważ jest bardzo drobna i przypomina pył z mąki. Tym sposobem jednak zagrażamy swojemu zdrowiu.

Zalety chlebaka

Pojemnik na pieczywo niesie ze sobą sporo plusów. Przede wszystkim zaś nie musimy dzięki niemu przechowywać chleba w folii. Chlebak jest wykonany z bezpiecznych materiałów, które mogą mieć kontakt z żywnością. Ponadto umożliwia on swobodny przepływ powietrza, dzięki niemu na pieczywie nie powstaje pleśń. Dłuższa świeżość oraz aromat chleba są niewątpliwie jego największymi plusami.

Ponadto nie zapominajmy o takich aspektach jak wygląd. Dobrze dobrany chlebak będzie idealnie dopasowywał się do naszego wystroju w kuchni. A jak się zaraz okaże, do wyboru mamy wiele pojemników na chleb. Niezależnie zatem od tego, w jakim stylu urządzona jest nasza kuchnia, wybierzemy do niej odpowiedni pojemnik na pieczywo.

Rodzaje chlebaków

Czym się różnią poszczególne chlebaki? Który będzie najlepiej pasował do kuchni? Te pytania zadaje sobie niewątpliwie każdy, kto stoi przed wyborem chlebaka. Wybór w sklepach jest bardzo duży. Dlatego też nietrudno się pogubić. Poszczególne pojemniki mogą bowiem mieć różne kształty oraz kolory. Do tego są one wykonywane z różnych materiałów. Który zatem wybrać?

Zdecydowanie najpopularniejszym chlebakiem jest ten drewniany. Jest on najbardziej klasycznym. Będzie pasował przede wszystkim do kuchni retro, jak też do tradycyjnej aranżacji. Jeśli mamy u siebie wiele elementów drewnianych, chlebak z drewna sprawdzi się znakomicie. Pamiętajmy jednak, aby przechowywać go w suchym i ciemnym miejscu.

Innym rodzajem pojemnika jest ten wykonany z metalu. Jest on nie tylko modny, ale i zgrabny. Bez problemu odnajdzie się w nowoczesnej kuchni. Zwróćmy uwagę na to, czy jest on wykonany ze stali nierdzewnej, co ułatwi jego czyszczenie. Metalowy pojemnik na pieczywo jest bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych. Dlatego możemy go umiejscowić w dowolnym miejscu.

Ostatnim do wyboru jest plastikowy pojemnik. Cieszy się on dużą popularnością co najmniej z kilku powodów. Przede wszystkim jest on lekki, a także tani. Utrzymanie go w czystości również nie powinno sprawiać nam problemów. Jednakże może on nie być tak skuteczny i odporny jak chlebaki wykonane z metalu czy z drewna. Pamiętajmy, aby niezależnie od naszych preferencji, kierować się przede wszystkim jakością, która zapewni nam zadowolenie z nowego chlebaka.

8 komentarzy:

  1. Ja na nowym mieszkaniu jeszcze nie dorobiłam się chlebaka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem właśnie zdecydowanie zwolennikiem chlebaka. Często nie mogę kupić świeżego pieczywa codziennie i wtedy np wczorajszy chleb jest o niebo lepszy z chlebaka aniżeli przechowywany w folii czy nie daj Boże otwarty.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jeszcze nie spotkałam się z tym by ktoś nie miał chlebaka 🤭

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas chlebak drewniany. W sumie nawet nie pomyślałam, żeby w moim domu nie było chlebaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wiem że nie warto korzystać z drewnianego, bardzo dużo robaków i owadów zasiedla się w drewnie i tam rozwija...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger