Makaron z indykiem i cukinią w sosie śmietanowym
Dzień dobry :-) Danie z serii na szybko ;-) Makaron kokardki do tego indyk, cukinia i ja dorzuciłam kilka zielonych oliwek, natki pietruszki i to w sosie śmietanowym posypane serem grana padano. Smakowało wszystkim, polecam i miłego czwartku Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- makaron u mnie kokardki ok. 300 g
- 1 mniejsza cukinia
- około 400 g filetu z indyka/kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kilkanaście zielonych oliwek
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy, oliwki kroimy w plasterki, indyka w kostkę.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy indyka, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażamy.
3. Jak indyk nam się obsmaży dorzucamy startą cukinię. Smażymy, następnie dodajemy natkę pietruszki, oliwki i podsmażamy kilka minut. Dorzucamy makaron, dodajemy śmietankę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Przekładamy na talerze i posypujemy serem :-) Smacznego :-)
mmmm :) z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Tylko śmietany brak, resztę wszystko mam w lodówce- dzięki za kulinarną inspirację, zapewne jeszcze dzisiaj zrobię na obiad:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Lubicie takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad, uwielbiam takie makarony :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na obiad. Dzisiaj przegotuję! :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję, szczególnie że to mój ulubiony makaron :)
OdpowiedzUsuńMakaron w kształcie kokardek zawsze mi się kojarzy z makaronem z serem, który robiła moja mama ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z takim makaronem :)
OdpowiedzUsuń