Gofry na maślance
Dzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od gofrów :-) Tym razem takie z dodatkiem maślanki. Wyszły super, wszystkim smakowały. Moja córka je uwielbia i jadła by gofry na okrągło jak by mogła :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki na około 12 dużych gofrów:
- 2,5 szklanki mąki
- 400 g maślanki
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 - 5 łyżek cukru
- 3 jajka L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich cukier i ubijamy na jasną, gładką masę. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
2. Do żółtek dodajemy maślankę, wodę oraz olej. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
4. Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Chochlą nabieramy porcje ciasta, wlewamy na gofrownicę, lekko rozprowadzamy i smażymy. U mnie około 6 minut. Do zarumienienia.
5. Gofry studzimy na kratce, żeby miały dostęp powietrza. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)
Takie chrupiace są pyszne :)
OdpowiedzUsuńKocham gofry a nie jadłam ich od wieków
OdpowiedzUsuńYummy!Great post,thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńbeautyqueen000.blogspot.rs
Właśnie przed chwilką jadłam z dżemikiem truskawkowym ;p na maślance jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNa maślance nigdy nie jadłam ❤
OdpowiedzUsuńjak Twoja córka, jadłabym na okrągło;)
OdpowiedzUsuńOj my też uwielbiamy gofry! Tyle, że ja często idę na łatwiznę i kupuję gotowe do podgrzania. Muszę w końcu kupić gofrownicę. Na pewno będą zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńBede probowac bo lubimy gofry :)
OdpowiedzUsuńo ciekawe jakby mi wyszły w wersji bez glutenu :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie. Ja najbardziej lubię gofry z frużeliną :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłam gofrów. Chyba dziś zrobię, choć moja gofrownica jest bardzo oporna ;D
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu zrobię je mojemu dziecu :)
OdpowiedzUsuń