Gofry na maślance



Dzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od gofrów :-) Tym razem takie z dodatkiem maślanki. Wyszły super, wszystkim smakowały. Moja córka je uwielbia i jadła by gofry na okrągło jak by mogła :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki na około 12 dużych gofrów:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 400 g maślanki
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 - 5  łyżek cukru
  • 3 jajka L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


1. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do nich cukier i ubijamy na jasną, gładką masę. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę.
2. Do żółtek dodajemy maślankę, wodę oraz olej. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
4. Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Chochlą nabieramy porcje ciasta, wlewamy na gofrownicę, lekko rozprowadzamy i smażymy. U mnie około 6 minut. Do zarumienienia. 
5. Gofry studzimy na kratce, żeby miały dostęp powietrza. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)





12 komentarzy:

  1. Takie chrupiace są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham gofry a nie jadłam ich od wieków

    OdpowiedzUsuń
  3. Yummy!Great post,thanks for sharing!
    beautyqueen000.blogspot.rs

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie przed chwilką jadłam z dżemikiem truskawkowym ;p na maślance jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na maślance nigdy nie jadłam ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. jak Twoja córka, jadłabym na okrągło;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj my też uwielbiamy gofry! Tyle, że ja często idę na łatwiznę i kupuję gotowe do podgrzania. Muszę w końcu kupić gofrownicę. Na pewno będą zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o ciekawe jakby mi wyszły w wersji bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne na śniadanie. Ja najbardziej lubię gofry z frużeliną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już dawno nie jadłam gofrów. Chyba dziś zrobię, choć moja gofrownica jest bardzo oporna ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. W tym tygodniu zrobię je mojemu dziecu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger