Sos tysiąca wysp
Dzień dobry, Moje starsze dziecko uwielbia sos tysiąca wysp. Robiąc domowego kebaba, potrzebowałam do niego sos i znalazłam domowy przepis właśnie tutaj (klik). Wszystkie składniki akurat miałam w domu, więc w dosłownie pięć minut powstał sos. Powiem Wam, że jest rewelacyjny. Smakował wszystkim, idealnie pasował do kurczaka, można go też dodawać do kanapek czy sałatek. Myślę, że i Wam posmakuje :-) Polecam :-)
Składniki:
- 50 g papryki konserwowej
- ćwiartka papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżko dobrego ketchupu
- sól
- pieprz
- łyżeczka sosu słodkie chilli (ja nie dałam)
1. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Sos możemy przechowywać w lodówce około 5-7 dni.
Super
OdpowiedzUsuńlubię ten smak!
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym sosie :) Przepis na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńOj tak uwielbiam takie sosy :D
OdpowiedzUsuńIt's very special dressing!
OdpowiedzUsuńHappy week end
W kuchni od daaawna nie używam już majonezu :) Sos ma fajny kolor :)
OdpowiedzUsuńZdrowy i bez żadnych konserwantów :)
OdpowiedzUsuńNie znam tego sosu, nazwa bardzo ładna i w smaku też na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńDomowe sosy najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZ tym sosem zawsze mam taki problem, że ciężko wyważyć w nim proporcje przypraw i łatwo przedobrzyć. Czasem wystarczy szczypta papryki za dużo i już to nie jest ten smak.
OdpowiedzUsuńlook delicious...yummy.
OdpowiedzUsuńthank you for sharing your recipe
Nie robiłam takiego;)
OdpowiedzUsuńJust delicious !!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńamazing post, I like it :)
OdpowiedzUsuńCan't wait to read your post!
http://itsmetijana.blogspot.com/
Ja robię zupełnie inaczej :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten sos
OdpowiedzUsuńteż go lubię ale domowy to dopiero musi być genialny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos, ale nigdy go nie robiła.
OdpowiedzUsuńZ nazwą sosu już się spotkałam, ale nie jestem pewna czy kiedykolwiek go jadłam. Na pewno sama nigdy takiego nie robiłam. Do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zdecydowanie do spróbowania- takiego sosu jeszcze nie próbowałam zrobić w domu.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Najczęściej kupuję taki gotowy, ale chyba muszę się pokusić o samodzielne przygotowanie :)
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy kolor
OdpowiedzUsuńO jakie to proste :)
OdpowiedzUsuń