"Domowa spiżarnia zdrowia" Zbigniew T. Nowak
Kolejna bardzo ciekawa książka Pana Zbigniewa T. Nowaka. Tym razem o przetworach, które dodatkowo leczą. Zamiast kupować przetwory, które są w sklepach zawsze możemy zrobić je w domu. Wiem, ktoś powie, że zajmuje to dużo czasu. No może i tak, ale mamy pewność, że zrobiliśmy coś sami, wiemy co do tego dodaliśmy i takie domowe smakują o wiele lepiej niż te sklepowe, a dodatkowo jest to prawdziwa skarbnica zdrowia. O takich właśnie przetworach jest ta książka.
Znajdziemy tutaj wypróbowane przepisy, stare receptury na soki, syropy, konfitury, powidła, galaretki, dżemy, wina, nalewki, przeciery, sałatki, sosy i wiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Każdy przepis autor opatrzył komentarzem na temat walorów leczniczych tych przetworów.
Przepisy ciekawe, nawet bardzo ja takich jeszcze nie spotkałam. Szkoda, że książki nie miałam wcześniej bo zrobiłabym z chęcią konfiturę z fiołków na a a różne okazje, ale może uda się w przyszłym roku. Na teraz zaciekawiła mnie orzeźwiająca galaretka z truskawek i mięty, sos truskawkowy do surówek. Bardzo zaintrygował mnie przepis na lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, zdrowy dżem z czarnej porzeczki i grejpfrurta, czy czarna jagoda z przepisu ojca Grzegorza. Na pewno zrobię benedyktyńską sałatkę z ogórków i papryki i kwaszony czosnek po kapucyńsku. Najchętniej to większość przepisów bym wykorzystała, ale mąż chyba wystawił by mnie za drzwi, bo musiałby mi pomagać ;-) Autor zadbał o opis produktu z którego robimy dane przetwory, dodatkowo do każdego przepisu podaje nam jak przetwory możemy wykorzystać kuchni oraz jaki będą przetwory miały pożytek dla zdrowia. Nie dość, że możemy przygotować coś smacznego i zdrowego, to jeszcze wielu rzeczy się dowiedzieć. Polecam :-)
Tytuł: "Domowa spiżarnia zdrowia"
Autor: Zbigniew T. Nowak
Okładka: twarda
Stron: 240
A great book to learn about preparation of foods!
OdpowiedzUsuńPrzydatna ksiązka :)
OdpowiedzUsuńciekawa ta książka, można się nieco więcej dowiedzieć, ale też zacząć robić zupełnie nowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńKorzystałabym z chęcią, choć mam spis tego typu przepisów od babci ::)
OdpowiedzUsuńChciałabym się kiedyś nauczyć robic przetwory. Nie umiem w ogóle takich rzeczy robić.
OdpowiedzUsuń