Pizza z salami
Dzień dobry, pizzę chyba większość lubi. Ja ciągle szukam idealnego ciasta. Ostatnio trafiłam na takie przepis (klik) i powiem Wam, że ciasto z tego przepisu jest naprawdę bardzo smaczne. Do tego swoje dodatki i wyszła świetna pizza. Ja podaję u siebie ilość składników na jedną taką pizzę, więc jak macie ochotę zrobić więcej to musicie ilość zwiększyć :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 1 łyżka (płaska) suszonych drożdży
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20 ml oliwy z oliwek
- 125 ml ciepłej wody
Dodatki:
- starta mozzarella
- czerwona cebula
- salami w plasterkach
- 2 ząbki czosnku
- kilka zielonych oliwek
- kukurydza z puszki
- świeża rukola
Sos:
- ketchup
- oregano
- bazylia
1. Ja ciasto wyrabiam przy użyciu robota, ale spokojnie można wyrobić je ręcznie. Do miski dajemy mąkę, suszone drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy ciepłą wodę i oliwę. Składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy minimum 10 minut, im dłużej będziemy do wyrabiać tym ciasto będzie lepsze, więc robota nastawiam na 15 minut. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
2. Po wyrośnięciu, stolnicę lekko oprószamy mąką, przekładamy ciasto i delikatnie wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na okrągły placek.
3. Do kubka dajemy ketchup, dodajemy oregano i bazylię. Mieszamy i smarujemy nasz placek. Na sos rozsypujemy startą mozzarellę. Teraz dajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, oraz resztę składników (oprócz rukoli).
4. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą rukolą :-) Smacznego :-)
Domowa pizza najlepsza na świecie :)
OdpowiedzUsuńZ salami to nie dla mnie ale ładnie wypieczona :)
OdpowiedzUsuńjaka smakowita, jak z pizzerii!
OdpowiedzUsuńŚwietne dodatki, pyszna pizza :)
OdpowiedzUsuńpizza to zawsze dobry pomysł :) zwłaszcza gdy brak pomysłu na obiad :)
OdpowiedzUsuńBeatko kusisz tą pizzą bardzo
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! jestem przed obiadem i aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńOoo, super przepis. W sumie nigdy nie korzystałam z drożdży w proszku - jakoś się ich obawiam, że nie wyrosną tak, jak potrzeba :< i zawsze robię wszystko na ich klasycznej wersji. Chyba czas się przełamać - te w proszku maja dużo większą żywotność :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chętnie bym się skusiła na taką pizzę :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło idealne, chyba zostanę fanką pizzy.
OdpowiedzUsuńTaka domowa pizza smakuje najlepiej na świecie.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka na pizzę :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam pizzy, aż ślinka cieknie 😋
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu pizza "chodzi" za mną...
OdpowiedzUsuń