Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła
Dzień dobry :-) Moje młodsze dziecko nie przepada za jajkami. Przemycam gdzie się da i jak się da. Tym razem spróbowałam z kotletami jajecznymi. Dobrze doprawiłam, dobrze rozgniotłam, żeby nie poznała, że to jajka, dodałam kiełki brokuła bo taką zieleninkę miałam tylko i zjadła. Okazało się, że pyszne, zostawiłam jej nawet na drugi dzień. Trzeba sobie jakoś radzić ;-) Z podanych składników mnie wyszło 11 mniejszych kotlecików. Polecam, kotleciki pyszne. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych
- 2 surowe jajka
- 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
- 70 g startej mozzarelli
- kiełki brokuła posiekane, może być szczypiorek, natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
1. 6 jajek gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy lub rozgniatamy widelcem. Ja rozgniotłam widelcem na drobno. Dodajemy bułkę tartą, posiekane kiełki, słodką paprykę, sól, pieprz i surowe jajka. Mieszamy dokładnie. Masa ma być w miarę klejąca, żebyśmy mogli uformować kotleciki.
2. Łyżką nabieramy porcje masy, w rękach formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia się. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)
Mojej mamie mogłyby posmakować:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jajeczne kotlety, zawsze chętnie je zajadam:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe! Nigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńapetyczne, niestety moje kiełki brokuła zostały na 2 dni bez opieki i musialam je wyrzucić :(
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na kotleciki:)
OdpowiedzUsuńTakich kotletów nie jadłam, ale myślę, że by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się te kotlety, dodatek kiełków to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy i czasami robię, ze szczypiorkiem, bez sera :)
OdpowiedzUsuńZapisuje Twoj przepis, moze zasmakuja mojej corce, ktora za jajkami nie przepada ;)
OdpowiedzUsuń