Naleśniki po meksykańsku zapiekane



Dzień dobry :-) Dzisiaj mam przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku. Takie na wytrawnie, bardzo aromatyczne za sprawą kminu rzymskiego, do tego mięso mielone, kukurydza, czerwona fasola i to wszystko zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Przepis znalazłam tutaj, troszkę zmodyfikowałam, polecam bo świetne :-) Miłego dnia :-)

Przepis na naleśniki (potrzebujemy około 10 sztuk) - tutaj

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego u mnie z indyka, ale może być wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • natka pietruszki


1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy. 
2. Jak mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut. 
3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz


1. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, wlać pomidory, dodać oregano, doprawić solą i pieprzem. Podgotować około 10 minut. 

Dodatkowo:

  • około 300 g sera mozzarella lub grana padano


Zapiekanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na każdy naleśnik nakładamy farsz mięsny, następnie posypujemy startym serem i zawijamy rulon. Układamy tak przygotowane naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
2. Jak już zawiniemy wszystkie naleśniki to na wierzch wykładamy sos pomidorowy i posypujemy pozostałym startym serem.
3. Zapiekamy około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą natką pietruszki, bazylią lub kolendrą. Smacznego :-)






12 komentarzy:

  1. Pyszności takie naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, mniam, mniam. Świetny przepis. Bardzo lubię smak kminu rzymskiego, dlatego wiem, że te naleśniki przypadłyby mi do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wielką fanką naleśników - w takiej wersji jeszcze nie jadłam:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie naleśniczki to świetny pomysł na obiad. Są takie sycące, że z pewnością szybko napełnią brzuchy moich głodomorów :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że mój ukochany tego nie widzi :D, od razu by chciał :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam naleśniki zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Twoje wyglądają baaardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprost idealne danie, wprosiłabym się chętnie na choć jednego naleśniczka...

    OdpowiedzUsuń
  8. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem, teściu do nas wkrótce przyjeżdża i przygotowuję menu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega pysznie wyglądają i bez wątpienia tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger