czwartek, 8 października 2015

Zapiekane naleśniki z kurczakiem, suszonym pomidorem, cukinią i rukolą



Hej :)) Tak, tak moje dziecko znowu chciało naleśniki i o dziwo nawet zgodziło się, żeby były na wytrawnie he ;)) To tak też zrobiłam i naleśniki wyszły z kurczakiem, suszonym pomidorem, cebulka, troszkę kukurydzy,cukinia, starta mozzarella i rukola. Pyszne były :)) Miłego dnia :))


Składniki na około 7 naleśników:

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • sól różowa
  • woda (daję na oko)
  • mleko (daje na oko)
  • roztopione masło
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem



Składniki farsz:

  • 2 filety z kurczaka
  • suszone pomidory
  • 1 cebula fioletowa
  • kukurydza
  • cukinia
  • kurkuma
  • sól różowa
  • olej kokosowy do smażenia
  • rukola
  • starta mozzarella



Do miski daję wszystkie składniki na naleśniki i miksuję na gładka masę, na końcu dodaję suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Smażę na patelni (u mnie 28 cm). 
Na drugiej patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojoną cebulę, następnie cukinię i kurczaka. Jak mięso i warzywa będą usmażone dodaję pokrojone w paski suszone pomidory, kukurydzę doprawiam solą i dodaję troszkę kurkumy. Mieszam. Na połówkę gotowego naleśnika nakładam farsz, posypuję go startą mozzarellą i daję umytą rukolę. Zawijam i układam w naczyniu żaroodpornym. Tak robię po kolei z kolejnymi naleśnikami. Naleśniki zapiekam w 150 stopniach około 10 minut. 





17 komentarzy:

  1. Naleśniki chyba każdy lubi. Nigdy się nie nudzą, bo można nadziać je pysznymi farszami. Pokazałaś dzisiaj jak fantastycznie można taki farsz urozmaicić. Pysznie zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśniki zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beti kusisz bardzo tym jedzeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie kochana. Zjadłabym z chęcią jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwyciły mnie wyglądem i wyglądają tak delikatnie.Pewnie smak również doskonały;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym spróbowała takich zapiekanych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze sobie zrobić na obiad. Mój ukochany uwielbia takie naleśniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki bardzo lubię, ale nie przepadam za rukolą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne połączenie smaków! <3 wow, ależ mi się spodobały te naleśniki!
    Jak z najlepszej naleśnikarni <3
    Chapeus bas!

    OdpowiedzUsuń
  10. W takiej wersji naleśnika jeszcze nie widziałam, a rukolę wprost uwielbiam. Wygląda to pysznie! I coś mi się zdaje, że w najbliższej przyszłości akurat ten przepis wykorzystam. Coś nowego :) Skąd Ty te pomysły bierzesz?

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja córka tylko z serem ,ale ja wolę takie,jak te .Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniale dobrałaś do nich dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam zapiekane naleśniki, aż zaraz zrobię sobie chociaż z masełkiem hihi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...