Naleśniki po meksykańsku zapiekane
Dzień dobry :-) Dzisiaj mam przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku. Takie na wytrawnie, bardzo aromatyczne za sprawą kminu rzymskiego, do tego mięso mielone, kukurydza, czerwona fasola i to wszystko zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Przepis znalazłam tutaj, troszkę zmodyfikowałam, polecam bo świetne :-) Miłego dnia :-)
Przepis na naleśniki (potrzebujemy około 10 sztuk) - tutaj
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa mielonego u mnie z indyka, ale może być wieprzowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- 250 ml bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka fasolki
- 1 puszka kukurydzy
- natka pietruszki
1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy.
2. Jak mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut.
3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, oraz posiekaną natkę pietruszki. wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut już bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
1. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, wlać pomidory, dodać oregano, doprawić solą i pieprzem. Podgotować około 10 minut.
Dodatkowo:
- około 300 g sera mozzarella lub grana padano
Zapiekanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na każdy naleśnik nakładamy farsz mięsny, następnie posypujemy startym serem i zawijamy rulon. Układamy tak przygotowane naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
2. Jak już zawiniemy wszystkie naleśniki to na wierzch wykładamy sos pomidorowy i posypujemy pozostałym startym serem.
3. Zapiekamy około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą natką pietruszki, bazylią lub kolendrą. Smacznego :-)
Pyszności takie naleśniki:)
OdpowiedzUsuńO, mniam, mniam. Świetny przepis. Bardzo lubię smak kminu rzymskiego, dlatego wiem, że te naleśniki przypadłyby mi do smaku :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka <3
OdpowiedzUsuńmuszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką naleśników - w takiej wersji jeszcze nie jadłam:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Takie naleśniczki to świetny pomysł na obiad. Są takie sycące, że z pewnością szybko napełnią brzuchy moich głodomorów :))
OdpowiedzUsuńDobrze, że mój ukochany tego nie widzi :D, od razu by chciał :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Twoje wyglądają baaardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWprost idealne danie, wprosiłabym się chętnie na choć jednego naleśniczka...
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś z tym przepisem, teściu do nas wkrótce przyjeżdża i przygotowuję menu:)
OdpowiedzUsuńMega pysznie wyglądają i bez wątpienia tak smakują :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie ;)
OdpowiedzUsuńAch znalazłam :-) Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki :-)
OdpowiedzUsuń