Pieczone pierożki kebabowe z indykiem
Witajcie :-) Dzisiaj przepis na pyszne pieczone pierożki z nadzieniem z indyka, suszonego pomidora, oliwek, papryki i kukurydzy. To wszystko podsmażone z dodatkiem przyprawy kebab - gyros, zawinięte w ciasto drożdżowe i zapieczone w piekarniku. Jeśli chodzi o farsz to możecie dodać co lubicie, bo te pierożki smakują tak naprawdę jak pizza, tylko w nieco innej formie :-) Pierożki pyszne, można podać z sosem czosnkowym lub innym, zabrać zamiast kanapek do szkoły, czy pracy :-) Przepis dostałam od mojej Beatki :-) Dziękuję :-) Wam życzę miłego dnia :-)
Składniki na około 40 szt:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła (roztopionego)
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżki soli
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Farsz:
- 200 g filetu z indyka (kurczaka)
- suszone pomidory
- kilka oliwek czarnych
- przyprawa kebab - gyros
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżka ketchupu lub passaty
- starta mozzarella
1. Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier, i mieszamy do rozpuszczenia się. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Masło roztapiamy, studzimy, mleko podgrzewamy. Do mąki dodajemy żółtko i jedno jajko, przyprawy, sól, masło i ja stopniowo podczas zagniatania dodawałam mleko. Zagniatamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wykrawamy szklanką ( ja użyłam zwykłej szklanki).
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju (ja dodałam tego z pomidorów suszonych), indyka/kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy przyprawę kebab - gyros (wedle uznania), następnie dorzucamy pokrojoną paprykę, suszone pomidory, oliwki i kukurydzę. Wszystkie składniki kroimy drobno. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę, żeby farsz nam się przestudził.
4. Na wykrojone koła dajemy troszkę startej mozzarelli, następnie porcję farszu i zlepiamy pierożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, żeby nie układać ich za bardzo przy sobie, bo pierożki nam jeszcze podrosną podczas pieczenia.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu musimy je troszkę przestudzić, możemy zjadać ciepłe, dobrze smakują też i zimne :-) Smacznego :-)
ale fajne muszą być w smaku:)
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńCudownie muszą smakować te pierożki *.* Pieczone są jednak najlepsze :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne tylko z boczkiem i słoniną :)
OdpowiedzUsuńSmaka mi narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię takie wypieki.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie i pewnie tak smakują :)
OdpowiedzUsuńTakie pierożki z powodzeniem można zabrać do pracy -:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś, potwierdzam że super :) mój Luby się zajadał na kolację aż mu się uszy trzęsły! :)
OdpowiedzUsuńA czy można udać suszone drożdże i ile?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie!
OdpowiedzUsuńW przepisie na pierożki kebabowe jako składnik ciasta są drożdże (50 gram) - moje pytanie - jakie? Świeże, suszone, babuni? W ciastach mam małe doświadczenie. Pozdrawiam - Leszek (leszek.matalewski@gmail.com)
Świeże :-)
Usuńsuper do zabrania na wynos! :)
OdpowiedzUsuń