piątek, 28 lipca 2017

Ogórki kiszone wersja 2



Witajcie :-) Wczoraj prawie pół dnia zeszło mi przy ogórkach. Ostatnio podawałam Wam wersję na bogato - klik. Tym razem zrobiłam prostą wersję tylko z czosnkiem, chrzanem i koprem. Parę sztuk zrobiłam też z dodatkiem cukru (tak do wypróbowania). Słyszałam, że wtedy ogórki są jędrne i chrupiące. Zobaczymy. Jeśli chcecie wypróbować wersję z cukrem to na 1 litr wody i 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów dajemy 1 łyżeczkę cukru. Zobaczymy co wyjdzie, tak jak pisałam postanowiłam zrobić w tym roku kilka wersji, żeby zobaczyć która najlepsza :-). Jak tam u Was z przetworami ?? Ja jeszcze w przyszłym tygodniu zaplanowałam ogórasy :-). Miłego dnia kochani :-)

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • koper
  • czosnek
  • chrzan
  • chrzan liść


Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów


1. Ogórki myjemy w zimnej wodzie, przekładamy na ściereczki żeby przeschły. Czosnek obieramy, chrzan kroimy w paski takie 1-2 cm. Liść chrzanu myjemy.
2. W dużym garnku gotujemy zalewę (proporcje dostosowujemy do ilość ogórków). Do wody dodajemy sól, mieszamy żeby się rozpuściła. Zalewę musimy zagotować i zostawić do przestudzenia. 
3. Słoiki myjemy, dobieramy do nich zakrętki. Na spód każdego dajemy koper, ząbki czosnku, kawałek liścia chrzanu i chrzan. Następnie układamy ciasno ogórki. 
4. Gotowe zalewamy przestudzoną zalewą, dobrze zakręcamy i gotowe :-)





7 komentarzy:

  1. Polecam do ogorkow dodac kawaleczek papryczki chilli :-) baaardzo dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ogórki kiszone! :D
    Przydatny post!
    Staram się o współpracę i przyda mi się chociażby jedno kliknięcie. Z góry dziękuję!
    My blog(Click)♥

    OdpowiedzUsuń
  3. mój tata zawsze robi parę takich słoiczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogóreczki uwielbiam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To już wiem do kogo się uśmiechnę zimą po ogóreczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krucha babeczko, jak zakisisz już u siebie, zapraszam do kiszenia u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sezon ogórkowy w pełni, ja tez robię tylko bez chrzanu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...