poniedziałek, 31 lipca 2017

Kalafior kiszony



Witajcie kochani :-) Tak jak wczoraj pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej, ogórki w zalewie curry obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać do sałatek i nie tylko. Już nie mogę się doczekać spróbowania go :-) Miłego dnia kochani :-)

Składniki: 

  • 1 kalafior
  • kilka gałązek kopru
  • czosnek ( ja dawałam 2 ząbki do jednego słoika)
  • chrzan


Zalewa:

  • 2,5 litra wody
  • 2 łyżki soli kamiennej do przetworów
  • 1 łyżka cukru


1. Kalafiora myjemy, oddzielamy różyczki, dzielimy je na mniejsze. Chrzan strugamy na cienkie wiórki, czosnek obieramy.
2 Przygotowujemy zalewę. W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem.
3. Do wyparzonych słoików na spód dajemy koper, chrzan i czosnek, następnie układamy dość ciasno różyczki kalafiora. Całość zalewamy gorącą zalewą. Dobrze zakręcamy. 
Jeden dość duży kalafior do wypełnienia 4 słoików 0,9 litra, ja dałam do mniejszych słoików i wyszło mi 5 słoików :-) Zdjęcia robione zaraz po przygotowaniu, na drugi dzień woda w słoikach była już mętna :-)




12 komentarzy:

  1. Bardziej lubię taki przetworzony kalafior niż gotowany.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kiszonki i chętnie zrobię kalafior w taki sposób.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne, z pewnością pysznie smakuje😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze nigdy kiszonego kalafiorka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiszonego kalafiora jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę przyznac, że takiego kalafiora jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marynowany kalafior? Nigdy nie słyszałam żeby można było kalafior dawać do słoiczków ciekawa jestem smaku

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem ciekawa smaku bo nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na weekend szykuje się fo ogórków carry z Twojego przepisu. Na kalafior chyba tez sie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiszone kalafior jest pyszny, tylko bardzo śmierdzi po otwarciu słoika ☺ pychotka, znów zrobię w tym roku 😄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...