niedziela, 8 stycznia 2017

"Schronisko smaków" Magda Gessler




Niedawno nakładem Wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się książka Magdy Gessler "Schronisko smaków". Książka to nie tylko przepisy, ale także piękny album o kulturze Podhala, widziana oczami autorki. Jest ona tradycyjna, pełna barw, kolorów, dźwięków. Niestety w dzisiejszych czasach jest to coraz rzadsze. Album to zapisana na starych fotografiach historia przystojnych i pełnych charakteru mężczyzn, oraz pięknych i nie mniej charakternych kobiet. Zdjęcia przedstawiają malownicze, niebezpieczne góry, piękne panoramy, cudną przyrodę oraz restaurację Pani Magdy. Autorka chce, żeby każda strona "Schroniska smaków" była jej zaproszeniem w piękne i smaczne Tatry.
Autorka spełniła też swoje marzenie o restauracji na Podhalu. Każdy jej szczegół dopracowała z największą starannością. 







Książka to nie tylko zbiór przepisów z Podhala w autorskiej wersji Magdy Gessler, ale także przepisy, które przywiozła z innych części świata i uznała, że będą pasować do polskich Tatr.
Przepisy są różnorodne: klasyczna tatrzańska jajecznica, smalec spod Tatr (mój mąż ma zamiar wypróbować ), musztarda ostra jak brzytwa, konfitura z buraków. Znajdziemy też przepis na kwaśnicę z wędzonym żeberkiem, pieczonego pstrąga podanego jak zawsze oraz bardziej nowoczesne przepisy - krewetki z czosnkiem i chilli, podpalane brandy, na grzance, z czerwonym pesto i sałatą, łosoś marynowany w imbirze i chilli z orientalną sałatką z fenkułu i sosem mango.
Nie zabrakło też deserów i tu mamy - pączki zbójnickie, diabelski mus czekoladowy i inne :-)




Podsumowując - świetna pozycja z pięknymi zdjęciami Tatr, ich kulturą. Ja uwielbiam po prostu. Mogłabym tak jeździć cały czas, kocham ten klimat, góry, przyrodę, powietrze i oscypki :-))). Oprócz albumu, przepisy. Coś do poczytania, pooglądania i coś smacznego :-). Polecam :-)


Tytuł: "Schronisko smaków"
Autor: Magda Gessler
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Okładka: twarda
Stron: 175
Cena: 49,90 zł

7 komentarzy:

  1. Jak ja kocham książki kucharskie, chłonę je jednym tchem , a tej pozycji jeszcze nie czytałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Panią Magdę Gesler, kobieta pełna haryzmy i weny twórczej. Książka zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia i ciekawe przepisy, książka może zainteresować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wydana książka! Od jakiegoś czasu patrzę na książki Gessler, ale wiem, że z 80% przepisów pewnie bym nigdy nie skorzystała i trochę szkoda mi kasy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna taka przygoda przez kuchnię z odrobiną historii. Dziś pączki są jak spod igły, a najlepsze były te u babci, wycinane słoikiem często każdy inny, z jakimś małym defektem.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa książka, już ze względu na piękne fotografie chętnie bym ją przygarneła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...