Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi



Hej :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowo - kawowy. Tort jest rewelacyjny, nie jest bardzo słodki, idealny. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki. Jeden z lepszych jakie jadłam. Często tortów nie robię, bo są pracochłonne, nie zawsze wyjdą, ale tu nie miałam problemu. Wszystko łącznie z biszkoptem wyszło super. Ja zmieniłam tylko proporcje, bo robiłam na większą tortownicę. Tort była dla męża na urodziny, trochę spóźniony, bo tydzień po fakcie, ale warto było :-).

Tortownica: 23 cm

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek
  • 180 g cukru brązowy
  • 140 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 5 łyżek oleju rzepakowego


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i kakao przesiać i odłożyć. 
Do misy miksera dajemy całe jajka i cukier brązowy. Miksujemy na wysokich obrotach i ubijamy do momentu powstania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, trzepaczki miksera będą pozostawiały swój ślad, wtedy jest gotowa. Dodajemy wtedy przesianą mąkę z kakao i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty. 

Krem śmietanowy z czekoladą mleczną:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej


Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera dajemy śmietanę i serek mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy cukier puder i startą czekoladę, mieszamy.

Nasączenie:

  • 150 ml likieru kawowego (możemy zastąpić go naparem kawy)
  • 50 ml wody


Wymieszać.

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce na dużych oczkach


Odkładamy około 5 łyżek kremu (do wysmarowania boków tortu). Jeden blat nasączmy 1/3 mieszanki likieru i wody, smarujemy go połową powideł, na powidła wykładamy połowę kremu, przykładamy drugim blatem, który nasączamy likierem, nakładamy powidła, krem. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączyć pozostałym likierem. 

Polewa kakaowa (zawsze miękka nawet z lodówki)

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny


Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Resztę składników musimy zagotować w rondelku. Dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie i studzimy. Lekko tężejącą masą polewamy tort. Smacznego :-).







13 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda i z chęcią sama bym takiego torcika zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super torcik, wygląda baaaaaardzo apetycznie :D jubilat musiał być zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Udane, ciacho aż miło popatrzeć, tyle mi tylko zostało :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiż elegancki:-) i do tego na pewno pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaka tym pysznym tortem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały torcik kochana, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie i estetycznie prezentuje się Twój torcik. Jestem pewna, że powidła śliwkowe pasują do niego idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger