"Eko - logiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej" Jagna Niedzielska
Ekologia zaczyna się w Twojej głowie i na Twoim talerzu. To prawda, a żeby lepiej to zrozumieć zachęcam Was do lektury najnowszej książki Jagny Niedzielskiej.
Książka to nie tylko przepisy na wegetariańskie oraz wegańskie potrawy, ale też kompendium wiedzy na temat zdrowego przechowywania jedzenia.
Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że na świecie marnuje się bardzo dużo jedzenia. Kupujemy za dużo, niestety potem tego nie zjemy, czego efektem jest psucie się i na końcu niestety musimy to jedzenie wyrzucić. Często nie wiemy, jak przechowywać żywność i jak wykorzystać składniki, które kupiliśmy. Z badań wynika, że na jedzenie średnio wydajemy aż połowę naszych zarobionych pieniędzy. Dlatego też w żaden sposób nam się nie opłaca kupowanie czegoś co będziemy musieli wyrzucić, bo do kosza wyrzucamy nasze pieniądze. Dlatego też odpowiednie przechowywanie, może trochę pomóc w niemarnowaniu żywności. Swoje pomysły, triki i ciekawostki na ten właśnie temat przedstawia nam w tej książce jej autorka.
Oprócz wiedzy na temat przechowywania mamy też wiele pomysłów, przepisów na wykorzystanie czegoś co po prostu zalega nam w szafkach. Przepisy zawierają wiele warzyw, dzięki temu możemy się odżywiać w sposób korzystny dla naszego zdrowia, ale też dla środowiska.
Książka podzielona jest na dwie części. Pierwsza dotyczy przechowywania i tutaj dowiemy się jak przechowywać owoce, warzywa, orzechy, kasze, pieczywo, jajka itd. Poczytamy też jak gruntownie myć lodówkę, jak prawidłowo rozmrażać produkty. Mamy tutaj na temat przechowywania kawał porządnej wiedzy i podpowiedzi.
Druga część książki, to przepisy. Jest ich tutaj ponad 60. Są te wegetariańskie i wegańskie. Wszystkie proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo zaciekawiły mnie gołąbki z tłuczonymi ziemniakami ze słodką cebulką i kaparami, por z miso i rodzynkami, wytrawny placek drożdżowy z drobno siekanymi warzywami sezonowymi i wiele innych. Przepisy są ciekawe i na pewno chętnie je wypróbuję. Polecam :-)
Autor: Jagna Niedzielska
Cena okładkowa: 59,90 zł.
Bardzo ciekawie się zapowiada. Kwestia prawidłowego przechowywania jedzenia jest dla nas dosyć nowa i zdecydowanie powinniśmy poszerzać swoją wiedzę w tym zakresie, zdając sobie sprawę z ogromnego problemu jakim jest marnowanie jedzenia.
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś kupię bo wydaje się super
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kulinarne książki, ale tej nie miałam okazji poznać. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń