piątek, 13 stycznia 2017

Miodownik z orzechową wkładką



Taki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem rewelacja :-). Przepis znalazłam na blogu daktyle w czekoladzie. Miłego dnia i weekendy Wam życzę :-).

Blaszka 21x31 cm

Składniki ciasto miodowe:
  • 370 g mąki pszennej 
  • 70 g cukru 
  • 70 g miodu 
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Na stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami, ale co tam :-). Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

Orzechowy biszkopt:
  • 5 jajek L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do białek cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku, mieszamy, dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczmy w 180 stopniach około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. 

Składniki masa:
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek kaszy manny (ja dałam kopiate)
  • 200 g masła temp. pokojowa

Ma mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy. 

Wierzch:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • orzechy

Przełożenie ciasta: blat miodowy - połowa masy grysikowej - ciasto orzechowe - druga połowa masy grysikowej - blat miodowy - roztopiona gorzka czekolada - orzechy






21 komentarzy:

  1. pychotka na zimowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje również uwielbiam ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie przekładane ciasta z kremem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie wygląda, kawałek dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię miodowniki, od razu kojarzą mi się z zimą za oknem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj coś czuję, że wykorzystam ten przepis w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciacho wygląda przeapetycznie. :-) Mam na nie strasznego smaka. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda! A z tym orzechowym biszkoptem to musi być poezja smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię miodownik, choć trzeba się troszkę pobawić to warto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No wiesz co! Ale kusisz Jak dla mnie to chyba za trudne to ciacho ale czuje ze bylabym bardzo dumna gdyby mi się udało takie odtworzyć Pozdrawiam i spokojnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  12. Cóż tu dodać - ładne ciasto i pewnie pyszne. Lubię słodycze, ale nie mogę przesadzać, bo trzeba dbać o siebie. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. miodownika pamiętam z dzieciństwa, ale chyba w ciut innej wersji :)
    wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobilam ,sprobowalam i niestety wyszedl taki nijaki a mialbyc taki wow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie był pyszny, każdy ma inne smaki, więc nie wszystkim musi smakować ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...