Miruna z mozzarellą, pomidorami, żurawiną i frytkami z batatów



Hej :-) Taka rybkę dziś prezentuję. Jest to miruna, dodałam do niej mozzarellę, suszone pomidory i żurawinę, jako dodatek frytki z batatów. Rybka wyszła bardzo smaczna, a frytki z batatów uwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-).

Składniki:

  • miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba)
  • suszone pomidory
  • suszona żurawina
  • 1 duża kula mozzarelli
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z bazylia i czosnkiem (przyprawa)
  • bataty


Rybę wcześniej z obu stron oprószam solą i pieprzem, odstawiam na jakąś godzinkę. Bataty obieram kroję, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję skraplam dosłownie troszeczkę oliwą, oprószam, solą i pieprzem. Rybę myję, dzielę na 3 porcje. Również układam w drugim naczyniu żaroodpornym,  polewam troszeczkę olejem z suszonych pomidorów, nakładam pokrojoną w plastry mozzarellę (plastrów z jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość posypuję dodatkowo przyprawą z suszonymi pomidorami. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, najpierw włożyłam bataty, a za jakieś 15 minut rybę. Piekę wszystko około 30-35 minut. Po wyjęciu rybę posypuję natką pietruszki. 




11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger