środa, 11 maja 2016

Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem



Hej :)) Czasem, a nawet dość często potrzebujemy czegoś szybkiego na obiad. To danie jest w takim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku. Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :))))

Składniki na 3 porcje:

  • filet z indyka (odcięłam na 3 porcje)
  • boczek plastry
  • pomidorki koktajlowe
  • suszone pomidory
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • makaron
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła


Ponieważ kupiłam filet z indyka, który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które później lekko rozbiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Owinęłam je plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią :)




4 komentarze:

  1. wspaniały pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie można się napatrzeć na te zdjęcia. Wszystko wygląda tak wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam cudowne danie :-) podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! :) lubię wszelkie danie z pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...