Makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym
Pogoda się nam zmieniła, u mnie w Rzeszowie dzisiaj bardzo wieje, zimno już brrr, ale i tak długo taka piękna się utrzymała, że nie ma co narzekać :-) Mam dziś dla Was przepis na pyszny makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym. Nam smakowało bardzo, mama nadzieje, że i Wy lubicie takie połączenie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 opakowania makaronu u mnie kokardki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 jajko L
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka śmietanki 18% do zup i sosów
- 1 łyżka miodu
- zioła prowansalskie
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę musztardy, ketchup, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę, mieszamy, nabieramy porcje mięsa i formujemy pulpeciki. Smażymy na oleju.
2. Jak pulpeciki nam się usmażą zmniejszamy ogień na najmniejszy i wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki musztardy i miód, oraz zioła prowansalskie, mieszamy jeśli smakowo wolimi bardziej ostre to możemy dodać jeszcze musztardy, jeśli lżejsze lub słodsze to odrobinę miodu. Jeśli jest oki, dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. Danie gotowe :-) Smacznego :-)
jak ja lubię takie obiady :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Jutro zamierzam zrobić :)
OdpowiedzUsuńTymczasem zapraszam do siebie, założyłam właśnie bloga o pracy na niemieckim lotnisku :)
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńIndyka uwielbiam, ale w takim połączeniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł 😉ta musztarda idealnie rozgrzeje w taką pogodę jak dziś. 😉
OdpowiedzUsuńi ja też takie lubię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda ta propozycja. Zwłaszcza z tymi kokardkami :)
OdpowiedzUsuń