Makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym



Pogoda się nam zmieniła, u mnie w Rzeszowie dzisiaj bardzo wieje, zimno już brrr, ale i tak długo taka piękna się utrzymała, że nie ma co narzekać :-) Mam dziś dla Was przepis na pyszny makaron z pulpecikami z indyka w sosie musztardowo - miodowym. Nam smakowało bardzo, mama nadzieje, że i Wy lubicie takie połączenie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 opakowania makaronu u mnie kokardki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 jajko L
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka śmietanki 18% do zup i sosów
  • 1 łyżka miodu
  • zioła prowansalskie


1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę musztardy, ketchup, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę, mieszamy, nabieramy porcje mięsa i formujemy pulpeciki. Smażymy na oleju. 
2. Jak pulpeciki nam się usmażą zmniejszamy ogień na najmniejszy i wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki musztardy i miód, oraz zioła prowansalskie, mieszamy jeśli smakowo wolimi bardziej ostre to możemy dodać jeszcze musztardy, jeśli lżejsze lub słodsze to odrobinę miodu. Jeśli jest oki, dorzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. Danie gotowe :-) Smacznego :-)





8 komentarzy:

  1. jak ja lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! Jutro zamierzam zrobić :)

    Tymczasem zapraszam do siebie, założyłam właśnie bloga o pracy na niemieckim lotnisku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Indyka uwielbiam, ale w takim połączeniu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł 😉ta musztarda idealnie rozgrzeje w taką pogodę jak dziś. 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wygląda ta propozycja. Zwłaszcza z tymi kokardkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger