Filety z indyka pieczone z żurawiną, oliwkami, cebulką i mozzarellą
Dzień dobry :-) Jak tam odwiedził Was już Mikołaj? Mój na razie zgubił drogę chyba, ale mam nadzieję, że się ogarnie i dotrze ha ha :-) W trakcie czekania trzeba coś jeść, więc jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam filety z indyka pod pierzynką z żurawiny, oliwek, czerwonej cebulki i mozzarelli. U nas do tego był ryż wymieszany z marchewką i groszkiem. Pysznie wyszło, polecam, próbujcie :-) Ja kupiłam większy filet z indyka i pocięłam na plastry grubości 3 cm. Miłego dnia Wam życzę i prezentów wielu również :-)
Składniki na 3 porcje:
- 3 plastry filetu z indyka
- 1 szklanka żurawiny suszonej
- kilkanaście czarnych oliwek
- 1 czerwona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startej mozzarelli
- sól
- pieprz
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
1. Jak kupicie większy filet z indyka to trzeba uciąć tyle plastrów mniej więcej 3 cm ile potrzebujecie. Trochę je rozbijamy tłuczkiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód naczynia dajemy troszkę oleju lub oliwy), odstawiamy.
2. Do miseczki dajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w plasterki oliwki, żurawinę, przepuszczony przez praskę czosnek, suszone oregano i startą mozzarellę oraz kilka kropel oliwy. Wszystko mieszamy łyżką i nakładamy na indyka.
3. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)
pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńa żurawina świeża czy suszona ;)
OdpowiedzUsuńŻurawina i mozarella :) jestem na tak :)
OdpowiedzUsuń