Filety z indyka pieczone z żurawiną, oliwkami, cebulką i mozzarellą



Dzień dobry :-) Jak tam odwiedził Was już Mikołaj? Mój na razie zgubił drogę chyba, ale mam nadzieję, że się ogarnie i dotrze ha ha :-) W trakcie czekania trzeba coś jeść, więc jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam filety z indyka pod pierzynką z żurawiny, oliwek, czerwonej cebulki i mozzarelli. U nas do tego był ryż wymieszany z marchewką i groszkiem. Pysznie wyszło, polecam, próbujcie :-) Ja kupiłam większy filet z indyka i pocięłam na plastry grubości 3 cm. Miłego dnia Wam życzę i prezentów wielu również :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 3 plastry filetu z indyka
  • 1 szklanka żurawiny suszonej
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek


1. Jak kupicie większy filet z indyka to trzeba uciąć tyle plastrów mniej więcej 3 cm ile potrzebujecie. Trochę je rozbijamy tłuczkiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego (na spód naczynia dajemy troszkę oleju lub oliwy), odstawiamy.
2. Do miseczki dajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w plasterki oliwki, żurawinę, przepuszczony przez praskę czosnek, suszone oregano i startą mozzarellę oraz kilka kropel oliwy. Wszystko mieszamy łyżką i nakładamy na indyka.
3. Pieczemy w 180 stopniach około 35  minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger