Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem
Hej :)) Czasem, a nawet dość często potrzebujemy czegoś szybkiego na obiad. To danie jest w takim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku. Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :))))
Składniki na 3 porcje:
- filet z indyka (odcięłam na 3 porcje)
- boczek plastry
- pomidorki koktajlowe
- suszone pomidory
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- makaron
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
- łyżka oliwy
- łyżka masła
Ponieważ kupiłam filet z indyka, który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które później lekko rozbiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Owinęłam je plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią :)
wspaniały pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńNie można się napatrzeć na te zdjęcia. Wszystko wygląda tak wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMniam cudowne danie :-) podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńmniam! :) lubię wszelkie danie z pomidorami :)
OdpowiedzUsuń