wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto a'la tiramisu :)



Witajcie :)) Dziś na tą straszliwą pogodę, proponuję pyszne ciacho, które rozpływa się dosłownie w ustach. Jakaś zachciewajka mi przyszła na coś w stylu tiramisu, koleżanka z byłej pracy kiedyś przyniosła tort, który był przepyszny. Podobny był właśnie do ciasta, które zrobiłam. Żeby nie było tak słodko to zrobiłam ciasto ciemne i jasne, przełożyłam śmietaną ubitą z dodatkiem serka mascarpone i na wierch polewa kajmakowa :) Oj powiem Wam, że rozpusta w biały dzień :) Ciasto ciemne to to samo co w placku Jamajka, a jasne to biszkopt z 3 jajek. Miłego dnia życzę :) Blaszka 23x33 cm.

Składniki ciasto ciemne:
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku, budyń i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (ja nasmarowałam margaryną i posypałam mąką). Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 placki.

Ciasto jasne:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ocet, po jednym żółtku i na koniec obie mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.

Masa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao

Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze do momentu połączenia się składników.

Masło ubijamy z kajmakiem.

Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 kubka wrzątku
  • 2 łyżki likieru amaretto

Kawę  zaparzamy w 1/2 kubka wrzącej wody, dodajemy likier i ponczujemy zimną każdy biszkopt.

Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto jasne - druga połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto ciemne - kajmak i posypujemy kakao



18 komentarzy:

  1. cudowne ciasto:) najbardziej lubię masę z mascarpone:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka straszliwa? Że pada, wieje i jest zimno? Bez przesady:)) To jesień!:))

    Ale ciacho pierwsza klasa... aż przełknęłam ślinkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj powiem Ci, że wolałabym śnieg od tego deszczu :(

      Usuń
  3. Na pewno jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skusiłabym się na ta rozpustę w biały dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiłabym się na ta rozpustę w biały dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham tiramisu! Wyszło Ci bajeczne...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. baaardzo lubię tiramisu, ale jednak w formie deseru :) Ciasto prezentuje się świetnie, ale ja jestem tutaj tradycjonalistką.. :D Choć jak dostałabym taki kawałek pewnie wpałaszowałabym z taaaaki uśmiechem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto i zdjęcia zachwycające !!!.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne to ciacho, w moich ulubionych smakach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, że nie ma obok mnie tego ciasta bo zjadłabym je chyba w całości:D

    OdpowiedzUsuń
  12. kusisz tymi ciastami!:) co jedno to lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam mniam, a na jaką forme to ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...