wtorek, 9 kwietnia 2013

Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą :)



Taki mój mały wymysł ;) Miałam na święta ochotę na placka z orzechami i kakao. Nie chciało mi się robić 2 placków więc połączyłam je, dałam masę, do zrobienia której zainspirowała mnie Ania, skład trochę zmodyfikowałam, dodałam jeszcze stratą gorzką czekoladę, żeby nie było to wszystko przesłodzone.. Masa idealna do tortów i ciast. Blaszka 33x35 Polecam :)

Składniki biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • kakao

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, na końcu dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pół.

Składniki biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 15 dag zmielonych orzechów
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić dodając po1 łyżce cukru. Dodać żółtka i lekko wymieszać, następnie dodajemy zmielone orzechy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia  - ciągle ubijamy na małych obrotach. Wylewamy do formy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut.

Składniki masa:
  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 200g nutelli
  • 1/2 gorzkiej startej czekolady
  • śmietan fiks
  • kakao

Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fiks. W osobnym naczyniu serek mascarpone zmiksować z nutellą i czekoladą. Dodać ubitą śmietanę i dokładanie wymieszać.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa - posypać kakao - ciasto orzechowe - masa - posypać kakao - ciasto ciemne - polewa 



10 komentarzy:

  1. pysznie wygląda i tak pewnie smakuje:D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dobrze, że robisz takie smakołyki, mam od kogo czerpać garściami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tej masy w cieście w ogóle nie widać, jak kameleon! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne ciacho :) wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowite połączenie, podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto rewelacja,a już z nutellą pełny odlot,mam do ciebie pytanko ,ile trzeba dodac żelatyny do masy zamiast śmietanfiksu?,pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź .Małgosia z Lublina.

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że łyżeczka wystarczy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...