Kruche ciasteczka posypane orzechami z marmoladą wieloowocową Jamar
W poprzedni piątek listonosz przyniósł mi paczuszkę z marmoladą wieloowocową Jamar. W związku z tym faktem postanowiłam zrobić ciasteczka, które kiedyś jedliśmy u znajomych. Bardzo nam smakowały, przepis wzięliśmy, ale tak leżał i leżał. Ciasteczka są kruchutkie i bardzo smaczne.Marmolada idealnie się do nich dopasowała, nie była za słodka, co super współgrało ze słodkimi ciasteczkami.
Składniki:
- 1/2 kg maki pszennej
- 35 dkg margaryny
- 15 dkg cukru pudru
- 4 ugotowane żółtka
- posiekane orzechy włoskie
- białka pozostałe od żółtek do smarowania ciasteczek
- marmolada u mnie Jamar
Żółtka oddzieliłam od białek i ugotowała ( wrzuciłam do gorącej gotującej się wody). Z podanych (mąki, cukru, margaryny i żółtek) składników zagnieść ciasto. Wstawić na chwilkę do lodówki w celu schłodzenia. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować białkiem i maczać w siekanych lub zmielonych orzechach. Ja jedno smarowałam i moczyłam w orzechach, a jedno ( to które miało być spodnim) zostawiałam bez niczego. Piec w 200 stopniach około 10 minut ( aż ciasteczka zrobią się rumiane). Ostudzone przekładać marmoladą.
proste smaczne ciastka, to lubię:)
OdpowiedzUsuńlubięę, do mleka, do kakao, a nawet tak...powyjadać z pudełka;)
OdpowiedzUsuń...ale pysznie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńPyszności, wyszły takie jak chciałam, tylko u mnie w środku z marmoladą Gomaru. Jak skończę słoik będzie zmiana dla porównania. Do ciasta dodałam cynamonu. Idealne do dobrego winiaczka :)
OdpowiedzUsuń