czwartek, 7 lutego 2013

Domowe gnocchi i recenzja książki Mamma Mia



W zeszłym tygodniu od Grupy Wydawniczej Publicat otrzymałam 2 książki kulinarne do napisania recenzji :)
Obie pozycje niezwykle ciekawe :) Drugą książką jest pozycja kuchni włoskiej "Mamma Mia" Prawdziwa Kuchnia Włoska Cristiny Bottari. Została nagrodzona w międzynarodowym konkursie Gaurmand World Cookbook Award.  Książka jest pięknie wydana, sama okładka robi bardzo duże wrażenie. Podzielona jest na 9 działów , dzięki którym łatwo odszukamy interesującą nas pozycję. Pierwszy dział to przystawki następne: Pierwsze dania, Zupy, Pizze, placki i zapiekanki, Drugie dania mięsne, Drugie dania rybne, Dodatki warzywne, Desery, Przetwory. Każdy dział posiada przepiękne zdjęcia, przepisy na apetyczne i łatwe dania. Przepisy w niej zawarte to tradycyjne włoskie receptury zaczerpnięte ze starych domowych zapisków, które zachowuje się "dla potomnych" w wielu włoskich rodzinach. Znajdziemy tu więc makarony, czy znane nam wszystkim desery. Ale są również bardzo nowatorskie dania, dostosowane do obecnych czasów i wymogów kuchni nowoczesnej. Do każdego dania autorka sugeruje rodzaj wina, które najlepiej komponowałoby się z nim. Wszystkie potrawy opatrzone są fantastycznymi zdjęciami.W książce można znaleźć również ciekawe anegdoty i historie rodzinne, prywatne zdjęcia autorki, oraz rożne porady z których każdy może coś dla siebie zaczerpnąć i na pewno się przydadzą.

  
Ja skusiłam się na przygotowanie domowego gnocchi z tej właśnie książki. Wyszło pyszne i mięciutkie. Oto przepis:

Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • bazylia lub oregano
  • 20 g parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier
  • sol
  • pieprz

Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez 40 minut. Odcedź, odstaw, żeby nieco przestygły, obierz i zmiel w maszynce. Pozostaw w misce do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodaj mąkę , 1 jajko, szczyptę soli i wyrabiaj, aż otrzymasz miękką elastyczną masę. Podziel ją na 4 części - na posypanej mąka stolnicy z każdej strony zroluj wałek o średnicy około 2 cm. Potem pokrój nożem na kawałki o długości 2 cm. Kawałki przetocz po ząbkach widelca, tak by powstało karbowanie. Rozłóż na ściereczce. Przygotuj sos pomidorowy: na dużej patelni podsmaż na oliwie obrany i rozgnieciony ząbek czosnku. Zdejmij z ognia, dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli i cukru, trochę pieprzu, kilka listków bazylii lub oregano ( ja dodałam oregano). Postaw na ogniu i - od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką - podgrzewaj  na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmij czosnek. Ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedź je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na patelnię  z sosem. Podsmaż na dużym ogniu, przez kilka minut delikatnie mieszając. Podawaj ze startym parmezanem i listkami świeżej bazylii. 


Gnocchi wyszło przepyszne. Książka na pewno warta uwagi, wszystkie przepisy są bardzo ciekawe i ja na pewno większość z nich wykorzystam. Książkę szczerze polecam :) Życzę miłej i smacznej lektury :)


Wydawnictwo: Publicat
Tytuł: "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska"
Ilość stron: 286

Zapraszam na stronę Grupy Wydawniczej Publicat 

4 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis, na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna książka , jak dla mnie idealna na prezent dla kogoś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta książka "chodzi za mną" już jakiś czas, ale póki co, jeszcze się waham, czy ją nabyć ;-)
    Za to gnocchi wyglądają naprawdę apetycznie i tak.. sycąco ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...