piątek, 25 stycznia 2013

Kurczak w cieście francuskim z brokułem i nie tylko :)



Przepis na takiego warkocza zobaczyłam tutaj. Bardzo mi się spodobał więc, mnie dużo nie trzeba - zrobiony :). Zmodyfikowałam oczywiście trochę, oprócz kurczaka, brokuła, była jeszcze kukurydza, i cebulka z zielonymi cybuchami. Kurczak chwile wcześniej zamarynowany w oliwie z oliwek plus pieprz i szczypta soli. Szybki i fajny pomysł.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 większy filet z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 cebula 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Brokuła podzielić i podgotować. Kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek plus pieprz i sól. Odstawić na jakieś 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć boki pociąć w paseczki ( środek musi zostać gładki, na środek wykładamy później po kolei składniki, boki zawijamy potem na przemian ). Zamarynowanego kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy na ciasto, na niego dajemy pokrojoną drobno cebulkę z cybuchem, brokuła i na koniec kukurydzę. Całość możemy wedle uznania doprawić. Boki ciasta zawijamy (zakładamy na siebie na przemian). Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. 



6 komentarzy:

  1. jeszcze takiej wersji kurczaka w cieście francuskim nie widziałam, ja zazwyczaj robię z żółtym serem, szynka i żurawiną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam , mniam , koniecznie musze wypróbować :) Wyglądaja przeapetycznie i uwielbiam brokuły !

    OdpowiedzUsuń
  3. alez proste, a przy tym jak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie i jak szybko się robi! Dzisiaj na obiadokolację spróbuję wyczarować.

    >>> BEAUTY BEVST <<<

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...