Kurczak w cieście francuskim z brokułem i nie tylko :)
piątek, stycznia 25, 2013
6
brokuł
,
ciasto francuskie
,
kurczak
,
mięso
,
obiad/kolacja
,
przekąski
Przepis na takiego warkocza zobaczyłam tutaj. Bardzo mi się spodobał więc, mnie dużo nie trzeba - zrobiony :). Zmodyfikowałam oczywiście trochę, oprócz kurczaka, brokuła, była jeszcze kukurydza, i cebulka z zielonymi cybuchami. Kurczak chwile wcześniej zamarynowany w oliwie z oliwek plus pieprz i szczypta soli. Szybki i fajny pomysł.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 większy filet z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Brokuła podzielić i podgotować. Kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek plus pieprz i sól. Odstawić na jakieś 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć boki pociąć w paseczki ( środek musi zostać gładki, na środek wykładamy później po kolei składniki, boki zawijamy potem na przemian ). Zamarynowanego kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy na ciasto, na niego dajemy pokrojoną drobno cebulkę z cybuchem, brokuła i na koniec kukurydzę. Całość możemy wedle uznania doprawić. Boki ciasta zawijamy (zakładamy na siebie na przemian). Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
jeszcze takiej wersji kurczaka w cieście francuskim nie widziałam, ja zazwyczaj robię z żółtym serem, szynka i żurawiną:)
OdpowiedzUsuńTeż pychota :)
UsuńMniam , mniam , koniecznie musze wypróbować :) Wyglądaja przeapetycznie i uwielbiam brokuły !
OdpowiedzUsuńfajny
OdpowiedzUsuńalez proste, a przy tym jak apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i jak szybko się robi! Dzisiaj na obiadokolację spróbuję wyczarować.
OdpowiedzUsuń>>> BEAUTY BEVST <<<