środa, 23 stycznia 2013

Indyk w marynacie herbacianej :)



Kilka dni temu pisałam, ze otrzymałam paczuszkę od Teekanne z nowościami herbatkowymi i że przygotuję z jej udziałem przepisy. Oto pierwszy  - indyk w marynacie z herbaty Ginger&lemon. Smak wyszedł bardzo ciekawy z przewagą cytryny. Danie było tez bardzo aromatyczne :)

Składniki dla 3 osób:
  • 500 g filetu z indyka
  • 2 torebki herbaty ginger&lemon Teekanne
  • mały brokuł
  • 1/2 kostki sera feta
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • oliwa z oliwek
  • ryż

Filet z indyka pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki, zalać mała ilością oliwy z oliwek i wysypać na niego jedną torebkę herbaty ginger&lemon. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywcza i odstawić do lodówki na około 2 godzinki. W międzyczasie podgotować brokuła. Jak indyk się zamarynuje przełożyć go do naczynia żaroodpornego, na niego dać podgotowanego brokuła, kukurydzę i pokrojona fetę. Całość posypać drugą torebką herbaty. Zapiekać w temp. 180 stopni około 40 minut. U mnie indyk podany z ryżem.





3 komentarze:

  1. ooo, nigdy nie spotkałam się z taką propozycją, jestem zaskoczona i bardzo ciekawa....co to jest...w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł rewelacyjny świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tego jeszcze nie jadłam , wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...