wtorek, 18 września 2012

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką



Przepis na ciasto nie różni się dużo od poprzedniego z tym, że tutaj do ciasta dodaje się tylko żółtka, a do białek postanowiłam dodać budyń waniliowy i dać na śliwki i dopiero na to kruszonkę. Ciasto z węgierkami. Pychota :))


Składniki:
  • 350g maki
  • 200g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 150 g śmietany
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • budyń waniliowy ( bez cukru)

Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki
  • około 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić do zamrażarki. Śliwki umyć, wypestkować. Margarynę zmiksować z cukrem, dodać żółtka i śmietanę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu poukładać śliwki ( lekko wcisnąć do ciasta),białka ubić na sztywną pianę, jak już będą ubite dodać budyń waniliowy i cukier puder. Wyłożyć na śliwki i posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. 


 

2 komentarze:

  1. upieczone w cieście śliwki nie tylko mają ładny kolor, ale i pysznie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. łooo matkooo, taki kawałek choć jeden z mlekiem poproszę))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...