Placuszki z cukinii

 


Sezon na cukinię w pełni z czego bardzo się cieszymy, bo lubimy akurat to warzywo. Ja mam dziś dla Was przepis na placuszki z cukinii. Są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis, to idealny pomysł na obiad. Możemy podać je też z ulubionym sosem np. czosnkowym.

Składniki na około 20 placuszków:
  • 1 cukinia około 500 g
  • 1 czerwona cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do większej miski. Cukinię myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na około 15 minut. 
2. Po tym czasie cukinię mocno i dość dokładnie odciskamy dłońmi. Dodajemy do cebuli. Czosnek obieramy i wrzucamy do reszty składników. Koperek myjemy i siekamy. Dodajemy do reszty.
3. Teraz dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. 
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta, przekładamy na patelnię, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano na wolnym ogniu.
5. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 
Smacznego :-)





 


5 komentarzy:

  1. Jestem uzależniona od placuszków z cukinii 😛

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem uzależniona od placuszków z cukinii

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placuszki z cukinii. Twoje wyglądają bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  4. W sezonie na cukinię koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger