Żurawina świeża, suszona, liofilizowana - która ma najwięcej zalet dla zdrowia?
#artykuł sponsorowany
Żurawina jest jednym z najbardziej popularnych owoców na świecie, a jednocześnie wyjątkowo cennym produktem ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Duże zainteresowanie sprawiło, że na rynku pojawiło się wiele form żurawiny - od świeżej po suszone i liofilizowane. Jednak, który rodzaj jest najlepszy? W artykule porównamy różne rodzaje żurawiny pod kątem ich składu odżywczego, właściwości zdrowotnych oraz przechowywania. Dzięki temu łatwiej będzie można wybrać rozwiązanie o najkorzystniejszych właściwościach dla naszego organizmu. Zapraszamy do lektury tekstu.
Dlaczego warto sięgać po żurawinę? Jakie ma właściwości dla zdrowia?
Żurawina to owoc, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy C, E i K które wspomagają odporność oraz przeciwutleniacze, chroniące przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Warto wprowadzić ją do diety, ponieważ:
- Regularne spożywanie żurawiny zapobiega infekcjom układu moczowego, gdyż zawiera ona proantocyjanidyny, które ograniczają przyleganie bakterii do ścian pęcherza moczowego.
- Owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie i zapobieganiu chorobom serca.
- Żurawina wspiera utrzymanie zdrowej wagi, bo jest bogata w błonnik, zapewniający uczucie sytości i zmniejszenie apetytu.
- Żurawina zawiera minerały, takie jak mangan, miedź, fosfor, potas. Warto zaznaczyć, że w owocach suszonych zawartość potasu, to nawet 40 miligramów na 100 gramów produktu.
Ile kalorii ma żurawina?
Żurawina świeża ma około 46 kcal w 100 gramach. Trzeba zwrócić uwagę na to, że suszona, choć także przyczynia się do poprawy stanu organizmu, ma ich znacznie więcej, bo aż około 330 kalorii w 100 gramach produktu.
Żurawina świeża czy suszona?
Żurawinę suszoną, podobnie jak pyszne daktyle suszone bez pestek, można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ten czerwony owoc jest bogaty w witaminę C i kwas askorbinowy, który jest utleniaczem i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i skóry. Świeża żurawina ze względu na swoją kwasowość i ostrzejszy smak, nie jest zbyt chętnie wybierana do zjedzenia. Wersja suszona natomiast jest słodsza i bardziej delikatna, co sprawia, że jest łatwiejsza w spożyciu przez dorosłych i dzieci. Trzeba jednak podkreślić w tym miejscu, że suszone owoce zawierają więcej cukru i mniej witaminy C w porównaniu do ich świeżych odpowiedników. Warto zapoznać się z dużym wyborem suszonych owoców w sklepie Promienie Słońca.
Czy żurawina liofilizowana jest zdrowa?
Liofilizowana żurawina w naszym kraju nie cieszy się taką popularnością jak suszona. Proces liofilizacji polega na zamrożeniu produktu, a następnie usunięciu od 80% do nawet 96% wody. Pozwala to na zachowanie wszystkich wartości odżywczych oraz chroni przed zepsuciem. Żywność konserwowana w ten sposób zachowuje swój naturalny kolor, smak i wartości odżywcze, a także nie zawiera sztucznych słodzików czy konserwantów, dzięki czemu jest zdrowsza i ma mniej kalorii. Więcej propozycji na zdrowe przekąski do szkoły i pracy znajdziesz w kategorii owoców liofilizowanych w sklepie Promienie Słońca.
Żurawina liofilizowana czy może kandyzowana?
Żurawina może być poddana procesowi liofilizacji, który pozwala na zachowanie jej smaku, zapachu, witamin oraz innych wartości odżywczych. W takiej postaci idealnie nadaje się do wzbogacania musli, płatków śniadaniowych, kompotów, deserów, kaszek i przekąsek dla dzieci, a nawet herbat owocowych. Alternatywę stanowi żurawina kandyzowana, która jest bardzo słodka. Jednak trzeba pamiętać, że jest to produkt niezbyt dietetyczny, ponieważ zawiera dużo cukru. Kandyzowanie owoców polega na wielokrotnym smażeniu ich w coraz bardziej słodkim syropie, co pozwala na zabezpieczenie ich przed zepsuciem.
Kto powinien zrezygnować z jedzenia żurawiny?
Osoby cierpiące na kamienie nerkowe powinny unikać spożywania żurawiny, ponieważ szczawiany zawarte w owocu mogą krystalizować i przyczyniać się do powstawania kamieni. Kolejną grupę, której nie jest wskazane jedzenie tego owocu, są ludzie z osteoporozą. Wynika to z faktu, że szczawiany mogą utrudniać wchłanianie wapnia, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowych kości. Z kolei suszona żurawina nie jest wskazana dla cukrzyków, ze względu na sporą zawartość cukru. Osoby przyjmujące lek przeciwzakrzepowy, takie jak warfaryna, również muszą zrezygnować ze spożywania żurawiny, ponieważ owoc może utrudniać usuwanie leku z organizmu, co zwiększa ryzyko wystąpienia krwotoków.
Ile żurawiny dziennie spożywać?
Żurawina to popularny owoc, który jest bogaty w wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Wiele osób zastanawia się, ile powinno się jej spożywać. Zalecana dzienna porcja tych owoców wynosi około 1/2 szklanki, czyli 60-75 gramów. To wystarczająco dużo, aby dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, błonnik i antocyjany, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. W przypadku owoców suszonych, które są wysokokaloryczne najlepiej zjeść tylko garść owoców. W kuchni łatwiej wykorzystać do przyrządzania posiłków, zwłaszcza dla dzieci, pociętą na mniejsze kawałki żurawinę suszoną dostępną w sklepie Promienie Słońca. Należy przy tym jednak pamiętać, że nadmierna konsumpcja może prowadzić do problemów z trawieniem i wzrostu wagi.
Bardzo lubię żurawinę. Najczęściej sięgam po suszoną. :)
OdpowiedzUsuńRazem z córką uwielbiamy żurawinę.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam żurawiny liofilizowanej, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuń