Kokardki z kurczakiem, suszonym pomidorem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Dawno nie było u nas szpinaku, a że zakupiłam u Pana na ryneczku, to oczywiście dzieci chciały z makaronem. Dodałam jeszcze kurczaka, suszone pomidory i całość zrobiłam w sosie z mascarpone i śmietanki. Wyszło pysznie :-)
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie szpinaku baby
- 2 - 3 filety z kurczaka
- kilka suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- makaron u mnie kokardki
- sól, pieprz do smaku
- starty ser grana padano
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szpinak siekamy, pomidory kroimy w paseczki, kurczaka w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy. Jak się nam zarumieni, wrzucamy szpinak, przepuszczony przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Smażymy 3 - 4 minuty.
3. Dodajemy dwie łyżki serka mascarpone i śmietankę, mieszamy do momentu, aż serek nam się rozpuści. zdejmujemy z gazu.
4. Dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze, posypujemy startym serem grana padano. Smacznego :-)
Smakowicie! Lubię podobne potrawy, szpinak i makaron to świetne połączenie. ;)
OdpowiedzUsuńMniam, czuję, że to danie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuje przepis ale zrobię bez kurczaka :)
OdpowiedzUsuń