Jak wybrać podkład pod tort?
#artykuł sponsorowany
Jak wybrać podkład pod tort?
Obecnie na rynku można znaleźć ogrom podkładów pod torty. Duże, małe,
sztywne, miękkie, kolorowe i naturalne. Jak jednak je dopasować by estetycznie
komponowały się z naszym tortem i pozytywnie wpływały na jego trwałość?
Torty to wypieki, które zwykle tworzone są na specjalne okazje, gdzie często
jest sporo osób. To powoduje, że bardzo zwykle sama ich produkcja nie odbywa
się na miejscu wydarzenia. Niezależnie czy to nasza kuchnia czy specjalistyczna
piekarnia, torty trzeba później nieraz przetransportować. Co nie zawsze jest
takie proste ze względu na wielkość, wagę czy dekoracje samego wypieku.
Czym w ogóle są podkłady pod torty i dlaczego warto z nich
korzystać?
Podkłady pod torty to zwykle styropianowa lub kartonowa podkładka, na której
tworzony jest tort. Dzięki temu łatwiej go transportować, jest stabilniejszy i
zmniejsza się ryzyko jego uszkodzenia. Jednak nie wystarczy tylko wyciąć sobie
podkładki ze zwykłego styropianu czy kartonu, w którym otrzymaliśmy np. przesyłkę.
Gotowe podkłady, które można kupić np. w sklepie
internetowym Aleksander-PRINT są wykonane z materiałów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością. Dzięki temu można spokojnie spożywać jedzenie, które się
na nich znajdowało. Profesjonalne podkłady z dobrego źródła nawet jeśli są
kolorowe czy złocone, dalej są bezpieczne dla zdrowia.
Jak dobrać odpowiedni podkład pod tort do naszych potrzeb
Najbardziej popularnymi na rynku podkładami
pod torty są podkłady okrągłe. Mogą mieć różne średnice, dlatego przed
zakupem warto zastanowić się, jaki podkład będzie odpowiedni pod wielkość
naszego tortu. Rzadsze, ale też dostępne do kupienia od ręki są podkłady
kwadratowe i prostokątne. Problem zaczyna się gdy potrzebujemy podkładu pod
tort w kształcie nieregularnym. Np. litery, cyfry lub czegokolwiek innego. Nie
jest to jednak produkt niemożliwy do zdobycia. Wspomniany wyżej Aleksander-PRINT to nie tylko sklep,
ale również polski producent podkładów pod torty czy kartonów do nich. Dzięki
temu można zrealizować tam bardzo niestandardowe pomysły. Ważnym aspektem jest
brak pośredników, dzięki czemu omijają nas koszty ich marży. To znacząco obniża
cenę produktu.
Należy też przemyśleć to jak ciężki może być nasz tort. Jest to ważne
ponieważ również grubości podkładów pod torty są różne. Dla małego, bezowego
ciasta sprawdzi się podkład cienki, jednak nie utrzyma on ciężkiego tortu z
dużą ilością kremu. Dla tego rodzaju wypieku trzeba wybrać już podkład grubszy.
Poza wymiarami należy zastanowić się jak nasz tort będzie wyglądał pod względem
estetyki. Czarny podkład pod tort może nie do końca dobrze prezentować się pod
różowym tortem urodzinowym. Zwykły podkład pod spektakularnym dziełem sztuki,
może nieco psuć jego efekt. Przy całościowych kosztach kupno bardziej
zdobionego to niewielka różnica, a otrzymany rezultat może być o wiele lepszy.
Istnieją również podkłady z otworami. Świetnie sprawdzają się przy budowaniu
tortów piętrowych. W dziurach można umieścić wsporniki lub stojak w zależności
od wizji i upodobań. Jeśli mamy zamiar stworzyć takie wypieki, również należy
zaplanować, jak umieścić wsporniki aby tort był jak najbardziej stabilny.
Uwielbiam ładne podkłady pod torty. Uważam, że mają ogromne znaczenie i źle dobrane (brzydkie) potrafią zepsuć wygląd samego tortu.
OdpowiedzUsuń