Ciasto szampańskie

 


Dzień dobry :-) Dziś kochani mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które nazywa się szampańskie, a z szampanem nie ma nic wspólnego. Przepis znalazłam tutaj (klik). Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na zbliżające się święta :-) 

Składniki ciasto orzechowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 4 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

Krem ananasowo - budyniowy:
  • 1 puszka ananasa
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po 40 g każdy) bez cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła 

Dodatkowo:
  • 300 g delicji u mnie wiśniowe

Ciasto orzechowe:
1. W misie miksera ubijamy masło z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mleko i dalej miksujemy.
2. Teraz po kolei dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy razem z posiekanymi orzechami. Całość miksujemy do połączenia się składników.
4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę wyrównujemy szpatułką. 
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 - 30 minut. Po upieczeniu studzimy.

Krem:
1. Ananasa odsączamy z zalewy, którą zostawiamy do naszego budyniu. Ananasa kroimy w drobną kostkę - odkładamy.
2. Do zalewy dolewamy wodę, tak abyśmy łącznie otrzymali 500 ml płynu. Połowę mieszanki przelewamy do garnka, dodajemy do niej cukier i zagotowujemy.
3. Do drugiej połowy dajemy żółtka i proszek budyniowy. Miksujemy, żeby składniki się nam połączyły.
4. Mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Zagotować cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. 
5. Gorący przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił nam się kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
6. W misie miksera ucieramy masło na jasną masę, do której dodajemy stopniowo nasz wystudzony budyń. Na końcu dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy do połączenia się składników.

Z cista ostrym nożem ścinamy wierzch, który kruszymy i przekładamy do miseczki.

Na ciasto kładziemy połowę kremy, na którym układamy delicje czekoladą do dołu, lekko je wciskając w krem. 
Na delicje wykładamy drogą połowę kremu na którym delikatnie wykładamy pokruszone ciasto lekko dociskając.  
Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego :-)









3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger