Mąka orkiszowa – recepta na zdrowie i urodę

 


Coraz więcej osób eliminuje ze swojej diety pszenicę. I bardzo dobrze, ponieważ wielu naukowców alarmuje, że sprzedawane współcześnie odmiany pszenicy mają niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Doskonałym zamiennikiem jest orkisz. Sprawdź dlaczego właśnie to zboże powinno na stałe znaleźć się w Twoim menu. 

Czy mąka orkiszowa jest zdrowa? 

Mąka orkiszowa to najzdrowsza alternatywa dla białej mąki pszennej, ale jest jeden warunek – musisz kupić odpowiednie odmiany. Niestety, mąka orkiszowa sprzedawana w sklepach i marketach tak naprawdę ma niewiele wspólnego z orkiszem. Zazwyczaj wytwarza się ją z ziaren skrzyżowanych z pszenicą. Lecznicze odmiany są trudno dostępne nawet w sklepach ekologicznych. Najłatwiej zdobyć je w Internecie, na stronach z żywnością św. Hildegardy z Bingen. Do leczniczych gatunków należą jedynie: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn, Oberkulmer Rotkorn, Ostro. Możesz zamówić je tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/

Najzdrowsza mąka orkiszowa

Głównym powodem, dla którego warto sięgać po orkisz jest zdrowie. W tym pradawnym zbożu zamknięte są olbrzymie ilości składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Warto zacząć od rodanidu. Tej niezwykłej substancji nie znajdziemy w żadnym innym zbożu. Tak naprawdę znajduje się jeszcze tylko w mleku matki. Tymczasem rodanid działa jak naturalny antybiotyk! Co więcej, niektórzy naukowcy sądzą też, że wykazuje właściwości antynowotworowe. Orkisz to także źródło białka i błonnika. Znajduje się w nim ponadto wiele witamin: A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Orkisz dostarcza także: potas, fosfor, żelazo, miedź i magnez. W składzie znajduje się też krzem. To niezwykle ważny pierwiastek, który stanowi budulec włosów i paznokci. Jedząc orkisz, serwujesz swojemu organizmowi prawdziwie zdrowotną ucztę. Mąkę orkiszową i przyrządzone z niej gotowe wypieki możesz zamówić tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Orkisz/94.

Mąka orkiszowa – właściwości

Orkisz jest dobrym zamiennikiem mąki pszennej nie tylko ze względu na zdrowie, ale i na walory smakowe. W rzeczywistości mąka orkiszowa ma tak samo uniwersalne zastosowanie jak pszenna. Upieczesz z niej ciasta, przyrządzisz naleśniki, gofry, kluski, placki i chleb. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika, na dłużej zapewnia uczucie sytości, a to oznacza, że łatwiej utrzymać wagę na odpowiednim poziomie. Orkisz dobrze wpływa na układ krwionośny, nerwowy, odpornościowy i pokarmowy. Wspomaga proces rozbudowy mięśni i ma właściwości antyoksydacyjne. Pozbędziesz się więc z organizmu toksyn i zanieczyszczeń, które wyniszczają komórki i przyspieszają proces starzenia się skóry.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista

Oprócz białej mąki orkiszowej, dostępna jest także mąka pełnoziarnista. Wyższe typy mąki są mniej oczyszczone, a więc i zdrowsze. Pozostaje w nich bowiem więcej cennych składników odżywczych. Z ciemnej mąki orkiszowej przyrządzisz przede wszystkim chleb, bułki i makarony, ale w Internecie można znaleźć coraz więcej przepisów na dania i wypieki z wykorzystaniem takiej mąki m.in. na pierogi, na pizzę i naleśniki. Trzeba pamiętać, że choć mąki razowe są zdrowsze, osoby zmagające się z problemami trawiennymi powinny spożywać je z umiarem. Biała mąka jest delikatniejsza dla żołądka. Przy wypieku pieczywa warto zatem mieszać wyższe typy z niższymi. 

Mąka orkiszowa jasna

Z niższych typów mąki orkiszowej możesz przyrządzić właściwie wszystko. Najbardziej uniwersalny jest typ 650. Doskonale nadaje się na placki, makarony, chleby i bułki. W sklepach hildegardowych dostępne są jeszcze niższe typy m.in. 405. To odpowiednik mąki tortowej. Warto więc wybierać ten typ do wypieku biszkoptów, gofrów czy naleśników. 

Mąka orkiszowa cena

Prawdziwe odmiany mąki orkiszowej są znacznie droższe niż mąka pszenna. Za kilogram trzeba zapłacić kilkanaście złotych. Przy zakupie większych ilości można jednak liczyć na spore rabaty. Pamiętaj, że kupując lecznicze odmiany orkiszu tak naprawdę inwestujesz nie tylko w pożywienie, ale przede wszystkim w zdrowie swoje i swoich bliskich. 

Mąka orkiszowa to najzdrowszy i najbardziej uniwersalny zamiennik białej mąki pszennej. Stanowi źródło cennych składników odżywczych i  dobrze wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Warto sięgać po nią jak najczęściej. 

2 komentarze:

  1. Co racja to racja, orkisz jest świetnym zamiennikiem typowej mąki pszennej. Stosuję ją od kilku miesięcy, choć na początku ciężko było się przekonać. Na szczęście udało mi się znaleźć taką mąkę orkiszową https://melvit.pl/maka-orkiszowa-1-kg/ o ciekawym, orzechowym posmaku. I to ostatecznie przesądziło sprawę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger