Sernik z wkładką owocową Siostry Anastazji

 


Dzień dobry :-) Uff jak gorąco :-( Nie jestem fanką takich upałów, wolę chłodniejsze klimaty zdecydowanie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik Siostry Anastazji z wkładką truskawkową, ale wkładkę owocową możecie dostosować do owoców, które posiadacie lub są w danym sezonie. Sernik jest przepyszny, ale to jak prawie wszystkie ciasta znanej Siostry :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka: 24x x34

Składniki biszkopt jasny:
  • 4 jajka L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka L
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanką mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka serowa:
  • 600 g zmielonego sera lub gotowego z wiaderka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 jajek
  • 150 g masła lub margaryny

Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła

Wkładka owocowa:
  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone lub świeże)
  • 3 galaretki owocowe

Biszkopty:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka.
2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. 
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut.

Tak samo robi biszkopt ciemny. Tylko musimy pamiętać, żeby do mąki i proszku dodać kakao.

Wkładka serowa:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, następnie ser, proszek budyniowy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40  minut. Sernik powinien się nam ładnie zarumienić. Studzimy.

Wkładka owocowa:
Owoce miksujemy blenderem. Galaretki zalewamy 500 ml wrzątku, dodajemy do turkawek, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 


Przełożenie ciasta:
biszkopt - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - masa budyniowa - wkładka owocowa - biszkopt - polewa






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger