Stół rozkładany – na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?
Stoły rozkładane cechuje przede wszystkim
praktyczność – sprawdzają się zarówno przy niewielkich metrażach, jak i w
większych pomieszczeniach. Na co dzień stół zajmuje mało miejsca, natomiast po
rozłożeniu przy jego blacie może zasiąść nawet kilkunastu gości. Przy zakupie
stołu rozkładanego warto przede wszystkim zwrócić uwagę na: surowiec, z którego
został wykonany blat, system rozkładania oraz na wymiary mebla przed i po jego
rozłożeniu.
Stół rozkładany – blat z litego drewna czy laminowany?
Przy wyborze stołu rozkładanego przede wszystkim
powinniśmy zwrócić uwagę na materiał, z którego zostanie wykonany nasz blat.
Dlaczego? Surowiec odpowiada za trwałość mebla oraz za jego podatność na
uszkodzenia mechaniczne.
Stół rozkładany z litego drewna
Stół
rozkładany z litego drewna to rozwiązanie zarówno funkcjonalne, jak
i estetyczne. Drewno jest surowcem uniwersalnym – pasuje do każdego designu
kuchni, jadalni czy salonu bez względu na to, czy preferujemy klasykę, czy
nowoczesność. Warto wspomnieć o tym, że stół z litego drewna będzie
niepowtarzalny. Nie znajdziemy drugiego takiego samego mebla, biorąc pod uwagę
unikatowe przebarwienia oraz rysunek słojów.
Drewniany stół będzie przede wszystkim wytrzymały, dlatego też mamy pewność, że posłuży nam na długie lata. Co ważne, surowiec jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. W sytuacji, gdy mimo wszystko na powierzchni mebla pojawia się zarysowania czy obicia, to możemy je z łatwością usunąć samodzielnie. W jaki sposób? Wystarczy, że powierzchnię stołu zetrzemy za pomocą papieru ściernego, oczyścimy, a następnie nałożymy na drewno odpowiedni olej meblowy.
Blat drewniany olejowany
Blat drewniany możemy podzielić jeszcze na
olejowany oraz lakierowany. Czym się różnią? Stół z blatem olejowanym należy
odświeżać za pomocą oleju – to tak zwany zabieg olejowania – raz do roku. Na co
dzień blat przecieramy wyłącznie za pomocą suchej i miękkiej ściereczki z
mikrofibry. Unikamy preparatów, które nie są specjalnie przeznaczone do
pielęgnacji drewna olejowanego. W sytuacji, gdy na blat wylejemy płyn, to
należy go od razu wytrzeć. Nie zaleca się również, aby na olejowanym blacie
pozostawiać gorące i wilgotne przedmioty. Talerze i kubki powinny więc stać na
obrusie lub na podkładkach.
Blat drewniany lakierowany
Blat lakierowany wymaga szczególnej ostrożności
podczas użytkowania nawet do miesiąca po zakupie. Wynika to z tego, że
lakierowane drewno jest szczególnie podatne na zarysowania i uszkodzenia
mechaniczne, z kolei sam lakier potrzebuje czasu do prawidłowego utwardzenia.
Blat lakierowany należy chronić przed wysokimi temperaturami i wilgocią – tak
samo, jak w przypadku blatu olejowanego. Co ważne, podczas sprzątania nie
powinniśmy korzystać z żadnych preparatów, również tych dedykowanych do drewna.
Detergenty mogą spowodować zmatowienie powierzchni stołu. Zabrudzenia usuwamy
więc wyłącznie za pomocą miękkiej, suchej ściereczki z mikrofibry.
Stół rozkładany z blatem laminowanym
Stół rozkładany z blatem laminowanym jest częściej
wybierany niż stół z blatem drewnianym ze względu na niższą cenę. Blat
wykonywany jest z płyty wiórowej impregnowanej żywicą. Swoim wyglądem imituje
prawdziwe drewno, jednak nie cechuje go oryginalny rysunek słojów czy obecność
przebarwień jedynych w swoim rodzaju.
Wśród zalet blatu laminowanego warto wyróżnić
łatwość w pielęgnacji – stół możemy czyścić również za pomocą specjalistycznych
preparatów bez obawy o zmatowanie jego powierzchni czy inne uszkodzenia. Mebel
będzie również o wiele lżejszy w porównaniu ze stołem drewnianym, co oznacza,
że można swobodnie zmieniać jego aranżację we wnętrzu.
Wadą stołów laminowanych jest ich podatność na
uszkodzenia. Zarysowań czy wgnieceń nie usuniemy samodzielnie – będziemy mogli
je wyłącznie zakryć np. za pomocą dodatków. Laminat uchodzi za materiał podatny
na wilgoć, jednak mimo wszystko należy zachować ostrożność w przypadku mokrych
przedmiotów, ponieważ woda może powodować deformacje i puchnięcie płyty
wiórowej.
Stół rozkładany a system rozkładania blatów
Współcześnie produkowane stoły rozkładane różnią
się również systemem rozkładania blatów. Nie musimy już decydować się na model
z tak zwanym dzielonym blatem, którego łączenie zazwyczaj zasłaniane było za
pomocą obrusów. Nowoczesny stół rozkładany z pełnym blatem może być wyposażony
w specjalne szuflady występujące na końcu stołu, w których umieszczony jest
dodatkowy blat. Kolejnym rozwiązaniem są stoły ze wspornikami montowanymi na
brzegach mebla.
Również w przypadku stołów z dzielonym blatem
możemy wybrać pomiędzy system rozsuwania synchronicznego a asynchronicznego.
Stół synchroniczny będzie rozkładać się za pomocą specjalnej wkładki –
wyposażony jest w prowadnice, dzięki którym po rozsunięciu jednej części blatu,
druga rozsunie się automatycznie. Natomiast tak zwane stoły asynchroniczne
zbudowane są z bocznych dostawek, których rozłożenie nie jest uzależnione od
prowadnic. Dzięki temu rozwiązaniu blat możemy powiększyć nie tylko o jedną
dostawkę.
Stoły rozkładane to naprawdę mega wygodne rozwiazanid
OdpowiedzUsuń