Pizza z kurkami i salami
Dzień dobry :-) Sezon grzybowy w pełni. My również wybraliśmy się na grzyby i udało się dość sporo nazbierać. Syn od razu stwierdził, że z kurkami musimy zrobić pizzę, bo jeszcze takiej nie jedliśmy, resztę grzybów ususzyliśmy i trochę poszło na zupę. Pizza z kurkami i salami smakuje super, polecam :-)
Składniki na dwie pizze:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy
- około 350 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
- 100 g kurek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- salami w plastrach
- passata
- suszone oregano
- mozzarella
1. Wszystkie składniki na pizzę umieszczamy w misie robota, lub jeśli robimy ręcznie to dajemy na stolnicę. Wyrabiamy ciasto. Robotem około 10 minut.
2. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. Zagniatamy i dzielimy na dwie części. Formujemy okręgi na dwie pizze.
4. Do kubka dajemy passatę, dodajemy do niej oregano i mieszamy. Smarujemy takim sosem obie pizze.
5. Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę.
6. Teraz układamy pokrojoną w piórka cebulę, salami, posiekany czosnek i umyte kurki. Posypujemy odrobiną mozzarelli.
7. Pieczemy w 200 stopniach około 12 - 15 minut. Smacznego :-)
Pyszna, u mnie została by zjedzona raz dwa :)
OdpowiedzUsuńAjaj, zrobiło się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ciekawa jestem smaku, nigdy nie jadłam takie pizzy, a kurki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwoow ale smaku mi zrobiłas na pizze
OdpowiedzUsuńale pycha!
OdpowiedzUsuńno i po Twoim wpisie już wiem, że pizza z kurkami musi pojawić się w naszym menu :D lubię kurki w każdej postaci :D a jadłaś pizzę z leśnymi grzybami? jest mega! :D
OdpowiedzUsuńŚwietna pizza, pyszne dodatki!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pizzy z kurkami, pycha! :D
OdpowiedzUsuń