Szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką

 


Dzień dobry :-) Naszło nas ostatnio na szarlotkę. Tak jakoś się składa, że wszyscy lubimy, więc z nią nigdy nie ma problemu. Zjadają wszyscy, aż za szybko taka szarlotka znika. Tym razem szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką smakowała wyśmienicie. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)

Blaszka 23 x 33 cm

Składniki ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek 
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki pianka jogurtowo - budyniowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (40 g każdy)

Dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon

1. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem.
2. Dodajemy masę z żółtek i cukru i zagniatamy ciasto. Jak by było za twarde możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu.
3. Ciasto dzielimy na dwie części 70/30. Większą część musimy rozwałkować na wielkość blaszki, a mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy go widelcem.
5. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, odciskamy sok i przekładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem.
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż się nam rozpuści. Do jogurtu dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, żeby nam się składniki połączyły. 
7. Jak piana z cukrem będzie już gotowa delikatnie dodajemy jogurt wymieszany z budyniem. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
8. Wykładamy na jabłka, na wierzch ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Smacznego :-)





18 komentarzy:

  1. Palce lizać 😛 Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. niby zwykła szarlotka, ale super wersja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i mało kaloryczna na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne słodkie cudo. Chyba się zainspiruję, bo mam sporo jabłek w domu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie prezentuje się ta szarlotka :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie budyniowej pianki z jabłkami mnie przekonuje - ciasto musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. narobiłaś mi ochoty na szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh so good recipe
    Looks amazing

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj kusisz, uwielbiam szarlotki w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szarlotka palce lizać !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam w miniony weekend i jest naprawdę rewelacyjna!! Na pewno powtórzę ten przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę spróbować tej pianki! Ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. czy jogurt grecki też się sprawdzi ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger