Muffiny z jagodami i kruszonką
Dzień dobry :-) W tym tygodniu trochę chłodniej, więc można coś na spokojnie upiec. U nas dawno nie było muffinek, a zostało nam troszkę jagód więc zrobiliśmy takie z kruszonką. Muffiny z jagodami i kruszonką wyszły pyszne, wilgotne i puszyste. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 250 - 300 g jagód
- 125 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 - 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
1. Masło roztapiamy, studzimy. Jagody myjemy. Składniki na kruszonkę dajemy do miski i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki.
2. Do jednej miski dajemy składniki suche i mieszamy. Do drugiej mokre, mieszamy. Teraz do mokrych dajemy suche, mieszamy.
3. Na końcu dodajemy jagody i teraz delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do papilotek (na wysokość 3/4), wierzch posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg), pieczemy około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)
Coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńAle pychota :) Wypróbuję jak tylko zdobędę świeże jagody.
OdpowiedzUsuńIdealnie Ci eyszly te babeczki
OdpowiedzUsuńpycha :D
OdpowiedzUsuńLovely and delicious recipe !
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wyglądają ❤❤❤ domyślam się, że smakują obłędnie ❤
OdpowiedzUsuńKolejna apetyczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńletnie smaki!
OdpowiedzUsuńPysznie, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szybkie wypieki z owocami lata!
OdpowiedzUsuńSmak wakacji!! Koniecznie muszę przygotować! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki, są banalne w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki. Mogła bym jeść codziennie. W tym wykonaniu jeszcze nie smakowałam. Przygotuję w najbliższy weekend, bo będę miała chwilę wolnego.
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić;)
OdpowiedzUsuńidealne do kawy lub w drogę - do pracy lub szkoły. :) a wrzesień zbliża się wielkimi krokami!
OdpowiedzUsuń