Muffiny z jagodami i kruszonką

 


Dzień dobry :-) W tym tygodniu trochę chłodniej, więc można coś na spokojnie upiec. U nas dawno nie było muffinek, a zostało nam troszkę jagód więc zrobiliśmy takie z kruszonką. Muffiny z jagodami i kruszonką wyszły pyszne, wilgotne i puszyste. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:
  • 250 - 300 g jagód
  • 125 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 - 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

1. Masło roztapiamy, studzimy. Jagody myjemy. Składniki na kruszonkę dajemy do miski i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki.
2. Do jednej miski dajemy składniki suche i mieszamy. Do drugiej mokre, mieszamy. Teraz do mokrych dajemy suche, mieszamy.
3. Na końcu dodajemy jagody i teraz delikatnie mieszamy. 
4. Ciasto przekładamy do papilotek (na wysokość 3/4), wierzch posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg), pieczemy około 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)







15 komentarzy:

  1. Ale pychota :) Wypróbuję jak tylko zdobędę świeże jagody.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wspaniale wyglądają ❤❤❤ domyślam się, że smakują obłędnie ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna apetyczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szybkie wypieki z owocami lata!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak wakacji!! Koniecznie muszę przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam muffinki, są banalne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam muffinki. Mogła bym jeść codziennie. W tym wykonaniu jeszcze nie smakowałam. Przygotuję w najbliższy weekend, bo będę miała chwilę wolnego.

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne do kawy lub w drogę - do pracy lub szkoły. :) a wrzesień zbliża się wielkimi krokami!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger