Risotto ze szparagami i chorizo
Dzień dobry :-) W końcu są szparagi, my się z tego powodu bardzo cieszymy, bo je lubimy. Risotto ze szparagami i chorizo smakuje rewelacyjnie. Jest proste w przygotowaniu, nasze dzieci lubią bardzo. Polecam i życzę Wam miłego dnia, praz udanego dłuższego weekendu :-)
Składniki:
- szparagi
- kiełbasa chorizo
- około 300 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1, 5 litra bulionu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
- starty ser grana padano lub inny twardy
- oliwa
- sól
- pieprz
1. Wcześniej przygotowujemy bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, podsmażamy.
2. Ryż wrzucamy na sitko i przelewamy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do cebuli, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i podsmażamy około 2 - 3 minuty. Następnie wlewamy wino i chwilkę dusimy, żeby wino odparowało.
3. Dolewamy porcję bulionu (ja dzielę go na cztery) i dusimy, aż ryż go wsiąknie. Następnie dolewamy kolejną i wrzucamy pokrojone szparagi. Jak ryż wsiąknie bulion, to kolejną jego porcja i tym razem pokrojone chorizo.
4. Ostatnia porcja bulionu i teraz dorzucamy natkę pietruszki, pod sam koniec garść startego sera i mieszamy. Jeśli trzeba to doprawiamy solą i pieprzem.
5. Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem grana padano. Smacznego :-)
jak ja lubię szparagi!
OdpowiedzUsuńAkurat szukałem przepisu na szybkie danie ze szparagami, zapisuję!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na smaczny i szybki obiad 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ryżowe potrawki 😍
OdpowiedzUsuńRzadko u mnie w kuchni pojawiają się szparagi, ale ten przepis jest na tyle ciekawy, że chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, zresztą robiłam kiedyś podobne danie. Chyba zrobię je znowu. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szparagi <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Ja wczoraj kupiłam szparagi i będę próbować bo nigdy jeszcze ich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńSzparagi! <3
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię risotto! Mogłabym jeść codziennie, przepis z dodatkiem kiełbasy chorizo jest idealny nie tylko na obiad, ale także na wykwintną kolację dla gości. Ostatnio też wypróbowałam wersję z kaszą bulgur, czyli tzw. kaszotto i mogę z czystym sercem polecić, bo charakterystyczny smak hiszpańskiej kiełbasy idealnie skomponował się z moja ulubioną kaszą.
OdpowiedzUsuń