Rogaliki drożdżowe na szybko


 Dzień dobry :-) Na pewno większość lubi rogaliki z marmoladą lub innym nadzieniem. U mnie dzieci co jakiś czas wołają żeby im właśnie takie zrobić. Tym razem szukałam czegoś tak na szybko, bo zawsze trzeba czekać, żeby ciasto wyrosło. Tak też znalazłam przepis (kliK) na rogaliki drożdżowe na szybko. Nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, tylko rogaliki robimy od razu po wyrobieniu ciasta. Po upieczeniu rogaliki są bardzo smaczne i puszyste. Nam posmakowały bardzo. Oczywiście nadzienie możecie dać swoje ulubione, może to być marmolada tak jak w naszym przypadku, lub nutella. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej u mnie typ 450
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka L + 1 do smarowania
  • szczypta soli
  • marmolada owocowa

Masło najlepiej wyjąć wcześniej, żeby było miękkie.

1. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy drożdże. Do misy robota dajemy wszystkie składniki, dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto oczywiście możemy wyrobić ręcznie. Jak ciasto będzie się kleić, to musimy dodać jedną lub dwie łyżki mąki.
2. Ciasto będzie mięciutkie, ale po wyrobieniu nie powinno się kleić.
3. Stolnicę podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Każde rozwałkowujemy na koło i kroimy na 12 części.
4. Na szerszy róg dajemy nadzienie i zawijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo rogaliki rosną.
5. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach funkcja termoobieg około 12 - 15 minut. Do zrumienienia się. Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)








19 komentarzy:

  1. Uwielbiamy Twoje przepisy! Świetnie opisane, a do tego te zdjęcia 🖤

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie rogaliki :D
    Super przepis :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, niestety nie robię, bo u mnie wyszłyby zbyt koślawe. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, a wyglądają pysznie. Ładne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie. Aż mi się przypomniała historia z lagunem :) Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam z identycznego przepisu, świetnie się ciasto wyrabia

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takie rogaliki 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę super. Jak dla mnie , przepis jest akuratny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę zapisać, czasami przydałby się taki przepis na szybko, bez czekania itp. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobra piknikowa (choć oczywiście nie tylko) przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobry pomysł na przekąskę dla dzieci, nawet niejadkowi na pewno posmakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger